Indija planira nova sigurnosna pravila za pametne telefone

Unaprijed instalirane aplikacije mogu biti slaba sigurnosna tačka i želimo osigurati da to nijedna država, uključujući Kinu, ne iskorištava. To je pitanje nacionalne sigurnosti, smatraju zvaničnici.

Mnoge zemlje su nametnule ograničenja na korištenje tehnologije kineskih kompanija (Reuters - Ilustracija)

Indija planira prisiliti proizvođače pametnih telefona da dozvole uklanjanje unaprijed instaliranih aplikacija i zahtijevaju provjeru velikih ažuriranja operativnog sistema prema predloženim novim sigurnosnim pravilima, navodi se u Vladinom dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Nova pravila, čiji detalji nisu ranije objavljeni, mogla bi produžiti rokove lansiranja na svjetskom tržištu pametnih telefona i dovesti do gubitaka u poslovanju od unaprijed instaliranih aplikacija za kompanije kao što su Samsung, Xiaomi i Apple.

Indijsko ministarstvo za informacijske tehnologije razmatra nova pravila usred zabrinutosti zbog špijuniranja i zloupotrebe korisničkih podataka, rekao je visoki Vladin zvaničnik, odbijajući da bude imenovan jer informacije još nisu javne, prenosi Fena.

Već zabranili 300 kineskih aplikacija

„Unaprijed instalirane aplikacije mogu biti slaba sigurnosna tačka i želimo osigurati da to nijedna strana nacija, uključujući Kinu, ne iskorištava. To je pitanje nacionalne sigurnosti“, dodao je.

Indija je pojačala kontrolu kineskih preduzeća od graničnog sukoba između susjeda 2020. godine, zabranivši više od 300 kineskih aplikacija, uključujući TikTok. Također je intenzivirala kontrolu investicija kineskih kompanija.

I globalno, mnoge zemlje su nametnule ograničenja na korištenje tehnologije kineskih kompanija kao što su Huawei i Hikvision zbog straha da bi ih Peking mogao koristiti za špijuniranje stranih državljana. Kina negira te optužbe.

Izvor: Agencije