SpaceX vratio četveročlanu posadu iz svemirske misije

Misija je bila šesti let SpaceX-a s posadom za agenciju NASA otkako je njegova svemirska letjelica Crew Dragon prvi put letjela u maju 2020.

Svemirska letjelica Crew Dragon izdržala je toplinu nastalu trenjem koja je izvan kapsule dosezala gotovo 1.930 stepeni (EPA)

Četiri člana posade na kapsuli SpaceX Crew Dragon sletjela su uz obalu Floridskog zaljeva, vrativši se sigurno s petomjesečne naučne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, prenosi Hina.

SpaceXova kapsula Endurance spustila se padobranom u vode kod obale Tampe s dva NASA-ina astronauta, japanskim astronautom i jednim ruskim kosmonautom nakon devet sati leta iz orbitalne istraživačke laboratorije, prikazano je na NASA-inom internet videoprogramu.

Tim Crew-5 lansiran je s Floride 6. oktobra kako bi proveo rutinska naučna istraživanja na stanici.

U njemu su bili kosmonautica Anna Kikina (38), koja je postala prva Ruskinja koja je letjela na američkoj svemirskoj letjelici u 20 godina, i NASA-ina komandantica leta Nicole Aunapu Mann (45), prva Amerikanka starosjedilačkog porijekla poslana u orbitu.

Pilot NASA-e Josh Cassada (49) i japanski astronaut Koichi Wakata (59), veteran s već četiri prethodna svemirska leta, također su bili u letjelici.

Šesti let posade

Svemirska letjelica Crew Dragon, kapsula dizajnirana za lansiranje na SpaceX-ovim raketama Falcon 9, odvojila se od svemirske stanice i vratila se u Zemljinu atmosferu, izdržavši toplinu nastalu trenjem koja je izvan kapsule dosezala gotovo 1.930 stepeni.

Dva kompleta padobrana postavljena su da zakoče spuštanje kapsule na 24 kilometra na sat neposredno prije pada.

Ova misija bila je šesti let SpaceX-a s posadom za NASA-u otkako je njegova svemirska letjelica Crew Dragon prvi put letjela s ljudima u maju 2020, kada je obnovila lansiranja s posadom s američkog tla nakon gotovo desetljeća ovisnosti SAD-a o ruskom programu Sojuz za letove svemirskih postaja.

Kikina, jedina žena u ruskom kosmonautskom korpusu, bila je prva Ruskinja koja je letjela na američkoj svemirskoj letjelici prema obnovljenom sporazumu potpisanom 2022. između NASA-e i ruske svemirske agencije za provođenje zajedničkih letova.

Izvor: Agencije