Izumitelj mobilnog telefona Martin Cooper primio nagradu za životno djelo

Martin Cooper je prije 50 godina izumio prvi mobilni telefon popularno nazvan ‘cigla’.

Martin Cooper je s optimizmom govorio o budućnosti mobilne tehnologije, ali je izrazio i zabrinutost zbog rizika koji pametni telefoni predstavljaju i za privatnost i za populaciju mladih (AP)

Martin Cooper, čovjek koji je izumio mobilni telefon, primio je nagradu za životno djelo na Svjetskom kongresu mobilnih komunikacija u Baceloni, najvećem sajmu bežičnih komunikacija na svijetu.

Držeći u rukama prototip prvog mobilnog telefona nazvanog “cigla” koji je izumio prije 50 godina, Martin Cooper je s optimizmom govorio o budućnosti mobilne tehnologije, ali je izrazio i zabrinutost zbog rizika koji pametni telefoni predstavljaju i za privatnost i za populaciju mladih, navodi se u izvještaju Associated Pressa, prenosi Tanjug.

Pitanje privatnosti

“Moje najnegativnije mišljenje jeste da više nemamo nikakvu privatnost jer je sve o nama negdje snimljeno i dostupno nekome ko ima dovoljno jaku želju da to vidi ili čuje”, rekao je 94-godišnji Cooper.

Pored “erozije privatnosti” Cooper je izrazio zabrinutost i zbog sporednih negativnih efekata kojima su izloženi korisnici pametnih telefona i društvenih medija, poput zavisnosti od interneta i olakšanog pristupa djece štetnim sadržajima.

Opisujući sebe kao sanjara i optimistu, Cooper je izrazio nadu da napredak u tehnologiji mobilne telefonije ima potencijal da revolucionarno unaprijedi oblasti poput obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada