Ponovo omogućen pristup Twitteru u Turskoj

Obnova pristupa je uslijedila nakon što su turske vlasti održale sastanak sa Twitterom kako bi ‘podsjetili kompaniju na obaveze’ u vezi sa uklanjanjem sadržaja i dezinformacijama.

Nakon izvještaja da je pristup Twitteru bio ograničen u Turskoj, neki korisnici su se za pomoć obratili izvršnom direktoru kompanije Elonu Musku (Reuters)

Pristup Twitteru u Turskoj se počeo normalizirati nakon što su korisnici prijavili da ne mogu pristupiti toj društvenoj mreži poslije smrtonosnog zemljotresa koji se zemlju pogodio u ponedjeljak, objavila je kompanija za praćenje interneta NetBlocks.

„Obnova je uslijedila nakon što su turske vlasti održale sastanak sa Twitterom kako bi ‘podsjetili kompaniju na njene obaveze’ u vezi sa uklanjanjem sadržaja i dezinformacijama“, objavio je NetBlocks na svom Twitter nalogu.

Posredovao i Musk

Nakon izvještaja da je pristup Twitteru bio ograničen u Turskoj, neki korisnici su se za pomoć obratili izvršnom direktoru kompanije Elonu Musku. Potom je on odgovorio kako mu je turska vlada obećala da će blokada platforme biti ukinuta, navodi CNN.

Turci su se najviše oglašavali na Twitteru nakon zemljotresa kako bi objavljivali informacije o svojim voljenima do kojih ne mogu da dođu, izvještaje o srušenim zgradama u pogođenom području i koordinaciji za pomoć, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije