Kanada će Njemačkoj isporučivati zeleni vodik

Zeleni vodik je gas koji se proizvodi elektrolizom koju pokreće obnovljiva energija, a koristi se u proizvodnji čelika i smatra se ključnim gorivom za smanjenje industrijskih emisija.

Isporuke gasa za njemačke kompanije EON i Uniper trebale bi početi do 2025. godine (EPA)

Sporazum o snabdjevanju Njemačke zelenim vodikom dobio je poticaj pošto su kanadska regulatorna tijela dala ekološko odobrenje za projekt vrijedan šest milijardi dolara koji bi proizvodio gorivo u Novoj Škotskoj, prenosi Tanjug.

Taj potez otvara put za kanadsku kompaniju EverWind Fuels da počne izgradnju u prvoj polovini godine, a isporuke gasa za njemačke kompanije EON i Uniper trebale bi početi do 2025. godine, potvrdila je kanadska kompanija.

EverWind Fuels se prijavljuje za zakup 137.000 jutara zemlje za razvoj vjetroparka na kopnu od dva gigavata.

Puna proizvodnja do 2026.

Planirano je da u prvoj fazi projekta proizvodnja iznosi 200.000 tona godišnje, prije nego što bi se povećala na punu proizvodnju od milion tona zelenog vodika i amonijaka do 2026. godine, javlja Bloomberg.

Sporazum o snabdjevanju vodikom potpisali su kanadski premijer Justin Trudeau i njemački kancelar Olaf Scholz u augustu prošle godine.

Zeleni vodik je gas koji se proizvodi elektrolizom koju pokreće obnovljiva energija. Koristi se u proizvodnji čelika i smatra se ključnim gorivom za smanjenje industrijskih emisija.

Izvor: Agencije