Švicarski kolekcionar nudi na aukciji historijske Apple uređaje

Apple proizvodi doveli su do društvene promjene u načinu na koji radimo, učimo, djelujemo i komuniciramo, ali i provodimo svoje slobodno vrijeme, kažu organizatori aukcije.

Zbirka uključuje i originalni Macintosh iz 1984. godine (EPA)

Zbirka kompjutera proizvođača Apple, koja obuhvaća predmete stare i gotovo pola stoljeća i koja prati razvoj jedne od najutjecajnijih svjetskih kompanija, krajem marta će biti ponuđena na prodaju u Kaliforniji, javlja AFP.

Ljubitelji revolucionarne kompanije Stevea Jobsa moći će se nabaviti zbirku uređaja koji pokazuju kako je Apple postao poznato ime.

Arhiva sadrži više od 500 kompjutera i Apple uređaja koje je desetljećima prikupljao švicarski predavač i poduzetnik Hanspeter Luzi.

„Svi ti proizvodi zaista su oblikovali vrijeme i doveli do društvene promjene u načinu na koji radimo, učimo, djelujemo i komuniciramo, pa čak i provodimo svoje slobodno vrijeme“, rekao je Erik Rosenblum iz kuće Julien's Auctions na Beverly Hillsu. „Nalazimo se u zanimljivom vremenu. Upravo sada, kad smo prošli put od svakodnevne upotrebe Appleovih kompjutera do historijskog eksponata“.

‘Djedovi’ naših iPhonea, iPada i iMacova

Zbirka uključuje Apple II Plus, koji je bio u upotrebi od 1979. do 1982. godine, zajedno s monitorom i igraćim konzolama, kao i originalni Macintosh iz 1984. godine.

Apple II Plus je bio u upotrebi od 1979. do 1982. godine (Reuters)

„Svi ti eksponati su djedovi naših iPhonea, iPada i iMacova“, rekao je Rosenblum. „Baš je cool vidjeti evoluciju“.

Aukcija zakazana za 30. mart slijedi će nakon što je originalni iPhone iz 2007. godine, koji nikada nije vađen iz kutije, prodan za 63.000 dolara, prenosi Hina.

Izvor: Agencije