Blokada sunčevih zraka za ograničenje zagrijavanja Zemlje

Grupa naučnika poziva na istraživanje metode raspršivanja čestica aerosola u atmosferu koje bi odbijale sunčevu svjetlost od Zemlje.

Nučnici pozivaju na rigoroznu i brzu naučnu procjenu kako bi tehnologija funkcionirala, kao i kakvi bi bili njeni potencijalni nedostaci (Reuters - Ilustracija)

Blokiranje sunčevih zraka kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje dugo se smatralo preopasnim čak i za proučavanje.

No, 60 vrhunskih naučnika drugačijeg su mišljenja i pozivaju na istraživanje onoga što nazivaju modifikacijom sunčevog zračenja, piše novinar Politica Corbin Hiar.

Metoda uključuje raspršivanje čestica aerosola u atmosferu koje bi odbijale sunčevu svjetlost od Zemlje, čime bi se usporilo njeno zagrijavanje.

U grupi naučnika nalazi se i bivši direktor NASA-e James Hansen, koji je 1988. godine prvi upozorio Kongres SAD-a na opasnosti klimatskih promjena.

U otvorenom pismu, naučnici su dali do znanja da ne podržavaju metodu kao rješenje za klimatske promjene, već da se zalažu za više studija i eksperimenata kako bi se procijenila njena održivost. Uostalom, samo smanjenje onečišćenja koje zagrijava planet više nije dovoljno, kažu oni.

“Iako je smanjenje emisija ključno, nikakav nivo smanjenja koje se sada preduzima ne može poništiti učinak zagrijavanja prošlih i sadašnjih emisija stakleničkih plinova”, pišu naučnici, predvođeni Sarah Doherty, profesoricom atmosferskih nauka na Univerzitetu Washington.

Posljednji pokušaj da se planeta ohladi

Pozivaju na “rigoroznu i brzu naučnu procjenu” kako bi tehnologija funkcionirala, kao i kakvi bi bili njeni potencijalni nedostaci.

Zagovornici klimatskih mjera, uključujući mnoge naučnike, dugo su zabrinuti da bi napredne nove tehnike geoinženjeringa poput isisavanja karbona iz atmosfere ili blokiranja sunčevih zraka mogle odvratiti pažnju od provođenja strogih politika za suzbijanje zagađenja karbonom.

No, kako su toplotni valovi, šumski požari, poplave i druge katastrofe izazvane klimom, sve češće i ozbiljnije, neki naučnici i kreatori politike istražuju posljednje pokušaje da ohlade planetu prije nego što porast temperature izazove katastrofalne i nepovratne promjene na ledenim pločama, ekosistemima i ranjivim područjima zajednice.

No, piše Politico, ne slažu se svi da je to dobra ideja. Prošle godine druga grupa istraživača napisala je pismo, koje sada ima više od 370 potpisa naučnika iz više od 50 zemalja – pozivajući na međunarodni sporazum o zabrani solarnog geoinženjeringa i srodnih istraživanja.

Istraživači tvrde da tehnologija rizikuje da postane “snažan argument za industrijske lobiste, one koji poriču klimatske promjene i neke vlade” da odgode smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Izvor: Al Jazeera