UNESCO traži efikasniju regulaciju društvenih mreža

Šefica UNESCO-a Audrey Azoulay traži da iz globalnog dijaloga proizađu legalna sredstva i principi odgovornosti za vlasnice društvenih mreža kako bi one djelovale u suzbijanju dezinformacija.

Dezinformacije i teorije zavjere se šire brže nego istina, ukazala je Azoulay (Reuters)

Generalna direktorica organizacije UNESCO, Audrey Azoulay pozvala je na globalni dijalog kako bi se našao način da se regulira postupanje kompanija koje su vlasnici društvenih mreža i ograničila njihova uloga u širenju dezinformacija, javlja AP.

Azoulay je govorila na međunarodnom skupu u Parizu posvećenom reguliranju društvenih mreža, kao što je Twitter, da bi internet bio sigurniji, a informacije zasnovane na činjenicama.

Dvodnevna konferencija pokušava postaviti smjernice koje bi pomogle regulatornim tijelima, vladama i kompanijama da se hvataju u koštac sa sadržajima koji podrivaju demokratiju i ljudska prava, a da istovremeno očuvaju slobodu izražavanja i osnaže pristup tačnim i uvjerljivim informacijama.

EU donijela propise

Azoulay je rekla agenciji AP da iz globalnog dijaloga trebaju proizaći legalna sredstva i principi odgovornosti za vlasnice društvenih mreža kako bi one djelovale za javno dobro.

„To bi umanjilo rizike koje vidimo danas, sa kojima živimo danas, sa dezinformacijama i teorijama zavjere koje se šire brže nego istina“, ukazala je.

Evropska unija je prošle godina donijela propis koji će natjerati velike tehnološke kompanije poput Alphabeta i Mete da striktnije reguliraju svoje platforme, kao što su Google, Facebook i Instagram, da bi se korisnici u Evropi zaštitili od govora mržnje, dezinformacija i štetnog sadržaja. Taj propis jedan je od tri značajna evropska propisa na čijoj je meti tehnološka industrija, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije