Tesla prebacuje proizvodnju baterija iz Njemačke u SAD

Američki proizvođač električnih automobila prvobitno je planirao u Njemačkoj smjestiti cijeli proizvodni proces, ali je kompanija promijenila plan.

Tesla je prioritet dao SAD-u budući da je poslovanje tamo povoljnije zbog poreznih poticaja (EPA)

Tesla je zaustavio planove o proizvodnji baterija u njemačkoj saveznoj državi Brandenburg i planira prebaciti dio proizvodnog procesa u SAD zbog povoljnijih poreznih poticaja, potvrdilo je brandenburško ministarstvo gospodarstva.

Američki proizvođač električnih automobila prvobitno je planirao u općini Gruenheide smjestiti cijeli proizvodni proces, s najvećim kapacitetom od preko 50 gigavat sati godišnje, podsjeća Reuters. Nakon što je SAD proizvođačima električnih vozila ponudio porezne olakšice za nabavu baterija iz domaće proizvodnje, kompanija je promijenila plan.

„Tesla je pokrenuo proizvodnju baterijskih sistema u Gruenheideu i sprema se proizvoditi komponente baterijskih ćelija. U idućim proizvodnim koracima prioritet su dali SAD-u budući da je poslovanje tamo povoljnije zbog poreznih poticaja“, objasnilo je brandenburško ministarstvo.

Iz Tesle nisu odgovorili na upit da komentiraju tu informaciju.

Teškoće s realizacijom planova

Izvršni direktor Elon Musk rekao je u martu prošle godine da će tvornica baterija krenuti s masovnom proizvodnjom do kraja 2023. godine, dodavši ipak da je tvornicama baterija i električnih automobila trebalo više vremena za postizanje proizvodnih ciljeva no što su planirali.

Prije tri godine Musk je najavio da će gigatvornica u Berlinu biti najveća tvornica baterija u svijetu.

U matičnom SAD-u Tesla je imao teškoća s povećanjem proizvodnje baterijskih ćelija 4680 u pogonima u Kaliforniji i Teksasu, što su stručnjaci pripisali novim i neprovjerenim proizvodnim tehnikama.

Krajem januara Tesla je najavio je da će uložiti više od 3,6 milijardi dolara u proširenje gigatvorničkog kompleksa u Nevadi koji je trebao dobiti dvije nove tvornice, za masovnu proizvodnju dugo odgađanog poluelektričnog kamiona i nove baterijske ćelije 4680.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada