Autobusi bez vozača prevoze putnike na istoku Kine

Na jednoj od gradskih linija u gradu Hefei ukupne dužine 15 kilometara saobraćaju dva autobusa bez vozača koji preuzimaju putnike duž rute.

Vožnja je besplatna tokom probnog perioda i može se rezervisati preko mobilne aplikacije (EPA - Ilustracija)

Autobusi bez vozača počeli su prevoziti putnike na jednoj liniji javnog prijevoza u Hefeiu, glavnom gradu istočne kineske provincije Anhui, prenosi Beta.

Probni period počeo je ovih dana, objavila je kompanija CICT (Connected and Intelligent Technologies) koja je zadužena za tu uslugu.

Kako prenosi Xinhua, na jednoj od gradskih linija u okrugu Baohe ukupne dužine 15 kilometara saobraćaju dva automatizovana autobusa bez vozača koji preuzimaju putnike duž rute. Vožnja je besplatna tokom probnog perioda i može se rezervisati preko mobilne aplikacije.

Brzina 30-ak kilometara na sat

Testiranje autobusa bez vozača na putu počelo je u augustu 2022. Kroz kontinuirano „duboko učenje“, vozačke vještine automatizovanih autobusa dignute su na nivo vozača sa dvije ili tri godine vozačkog iskustva, tvrdi kompanija.

Uz brzinu koja se održava na 30-ak kilometara na sat, autobusi imaju kapacitet za više od deset ljudi. Dva velika ekrana u vozilu prikazuju holografske slike stanja na putu u realnom vremenu.

Hefei je proveo niz pilot projekata inteligentnog transporta i inteligentne logistike, uključujući inovacijski park tehnologije autonomne vožnje.

Posljednjih godina, Kina je pokrenula niz politika za promovisanje razvoja i komercijalizacije tehnologija za vožnju bez vozača, prenosi Beta.

Izvor: Agencije