Italijanski brod stigao do najjužnije tačke dosad

Satelitska analiza pokazala je da se sante leda odvajaju od priobalnih glečera Antarktika brže nego što ih priroda može nadoknaditi.

Kapetan broda kaže da je sretan zbog postavljenog rekorda, ali da je u isto vreme tužan što se stvari na taj način mijenjaju na Antarktiku i globalno (Reuters)

Italijanski ledolomac sa naučnicima koji istražuju Antarktik otplovio je južnije nego što je to ijedan brod do sada učinio, što je još jedan pokazatelj kako se led povlači oko Zemljinih polova, saopštili su organizatori putovanja.

Prema podacima italijanskog Nacionalnog instituta za okeanografiju i primenjenu geofiziku, brod “Laura Bassi” dostigao je tačku u Zaljevu kitova u Rosovom moru sa koordinatama 78°44.280 S.

Institut navodi da je brod uspio otploviti tako daleko zbog nedostatka leda u tom području, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Satelitska analiza pokazala je prošle godine da se sante leda odvajaju od priobalnih glečera Antarktika brže nego što ih priroda može nadoknaditi.

More ostalo ekstremno hladno

Kapetan broda Franco Sedmak kaže da je sretan zbog postavljenog rekorda, ali da je u isto vreme tužan što se stvari na taj način mijenjaju na Antarktiku i globalno.

“Na prethodnom putovanju 2017. godine drugi brod je naišao na neprobojan led. Nikada nisam vjerovao da ću vidjeti takvo otapanje leda nakon samo nekoliko godina i da ću moći stići toliko južno”, rekao je Sedmak.

Istraživači sa broda uzeli su uzorke kako bi proučili ribe u vodama oko Antarktika i pretražili dubine od 216 metara kako bi bolje razumjeli morske struje.

Preliminarne analize pokazuju da je more ostalo ekstremno hladno, a da je gustina ranih faza razvoja riba veoma visoka, sa pojedinim varijantama koje se rijetko mogu videti u Rosovom moru.

Izvor: Agencije