Vrućina povezana s klimatskim promjenama pogoršala suše u Argentini

Suša je pogodila usjeve soje, kukuruza i pšenice u zemlji, najvećem svjetskom izvozniku sojinog ulja i sačme te trećem izvozniku kukuruza, što je dovelo do oštrih rezova u prognozama žetve.

Prošle je sedmice veliki dio argentinskih poljoprivrednih površina pretrpio novi toplotni val (EPA)

Ekstremno visoke temperature u Argentini povezane s klimatskim promjenama pogoršale su utjecaj historijske suše koja od prošle godine pogađa poljoprivredna područja te južnoameričke zemlje, naveli su naučnici u izvještaju.

Naučnici povezani sa grupom World Weather Attribution (WWA) rekli su da je brza analiza pokazala da klimatske promjene nisu direktno smanjile padavine, ali da su visoke temperature vjerovatno smanjile dostupnost vode i pogoršale učinak suše.

Suša je pogodila usjeve soje, kukuruza i pšenice u zemlji, najvećem svjetskom izvozniku sojinog ulja i sačme te trećem izvozniku kukuruza, što je dovelo do oštrih rezova u prognozama žetve, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. Suša je pogodila i susjedni Urugvaj.

Klimatski fenomen ‘La Niña’

Nedostatak padavina povezan je s prisutnošću klimatskog fenomena” La Niña”, hlađenja ekvatorijalnog Pacifika koje smanjuje količinu padavina u dijelovima Argentine.

Naučnici su, međutim, rekli da su ekstremne temperature proizvod globalnog zatopljenja.

“Regija također prolazi kroz intenzivne toplotne valove, čiju su učestalost, intenzitet i trajanje povećale klimatske promjene”, navodi WWA u izvještaju.

Smanjena dostupnost vode

Prošle je sedmice veliki dio argentinskih poljoprivrednih površina pretrpio novi toplotni val koji je trajao nekoliko dana i brzo potrošio padavine koje su pale krajem januara i februara u područjima kojima je očajnički potrebna voda nakon prošlogodišnjih vrućina.

“Više temperature u regiji krajem 2022. godine, koje se pripisuju klimatskim promjenama, smanjile su dostupnost vode u modelima”, rekao je WWA.

“(To ukazuje) da su klimatske promjene vjerovatno smanjile dostupnost vode tokom ovog razdoblja, povećavajući poljoprivrednu sušu, iako studija nije mogla kvantificirati ovaj učinak”, zaključuju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada