Susan Wojcicki napušta YouTube

Izvršna direktorica platforme YouTube se povlači s pozicije da bi, kako je navela, ‘počela novo poglavlje sa fokusom na porodicu, zdravlje i lične projekte koji je zanimaju’.

Umjesto Susan Wojcicki, na poziciju izvršnog direktora dolazi njen dugogodišnji bliski saradnik Neal Mohan (Keystone)

Susan Wojcicki, dugogodišnja direktorica Googlea koja je imala jednu od ključnih uloga u stvaranju kompanije, povlači se sa funkcije izvršne direktorice platforme YouTube, nakon što je proteklih devet godina provela na toj poziciji, prenijela je agencija AP.

U elektronskoj poruci upućenoj zaposlenima, Wojcicki je navela da se povlači sa mjesta izvršne direktorice kako bi „počela novo poglavlje sa fokusom na porodicu, zdravlje i lične projekte koji je zanimaju“. Nije iznijela detalje o tome kakvi su joj planovi.

Na poziciju izvršnog direktora umjesto nje će doći Neal Mohan, dugogodišnji bliski saradnik.

Iako je postala jedna od najuglednijih žena rukovoditeljica u tehnološkoj industriji u kojoj dominiraju muškarci, Wojcicki će ostati upamćena i kao jedna od osnivača kompanije Google.

Iznajmila garažu osnivačima Googlea

Suosnivačima tog tehnološkog diva Larryju Pageu i Sergeju Brinu Wojcicki je iznajmila garažu svog Menlo Parka u Kaliforniji za 1.700 dolara mjesečno.

Page i Brin, koji su tada imali po 25 godina nastavili su da usavršavaju svoj pretraživač u njenoj garaži pet mjeseci nakon čega su Google premjestili u formalniju kancelariju. Kasnije su ubijedili i Wojcicki da dođe raditi u njihovoj kompaniji.

„To bi bila jedna od najboljih odluka u mom životu“, napisala je Wojcicki u najavi svog odlaska.

Google je 2006. godine kupio njenu kuću, kao spomenik korijenima kompanije čija je vrijednost procijenjena na 1.200 milijardi dolara.

Izvor: Agencije