Salvini: Prelazak na električna vozila 2035. samoubistvo autoindustrije

Italijanski zvaničnici izjavili su kako je potrebno više vremena i sredstava da bi se omogućila ‘glatka i bezbolna’ tranzicija na električne automobile.

Italijanska autoindustrija i dalje je u najvećoj mjeri fokusirana na tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem (Reuters)

Italija je ponovila protivljenje evropskim planovima o tome da se za 12 godina zabrani prodaja novih automobila na benzin i dizel, a ministar saobraćaja Matteo Salvini je nazvao planirani brzi prelazak na električna vozila „samoubistvom“ i „poklonom“ kineskoj industriji, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kako navodi britanska agencija, pravila koja je ranije ove sedmice odobrio Evropski parlament zahtjevat će da do 2035. godine proizvođači automobila u potpunosti iskorijene emisije ugljendioksida (CO2) iz novih automobila, što bi posljedično onemogućilo prodaju novih automobila koja pokreću fosilna goriva.

„Svima nam je stalo do vode, kvalitete zraka i čistije životne sredine, ali to ne znači otpuštanje miliona radnika i zatvaranje hiljada firmi. Ideološki fundamentalizam električne energije je samoubistvo i poklon Kini“, ocijenio je Salvini.

Reuters podsjeća kako je plan o zaustavljanju emisija CO2 loše prošao u Italiji, gdje je automobilska industrija, na čelu sa kompanijama FIAT i Alfa Romeo, i dalje u najvećoj mjeri fokusirana na tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Italijanski kontraprijedlog

Italijanski zvaničnici izjavili su kako je potrebno više vremena i sredstava da bi se omogućila „glatka“ i bezbolna tranzicija na električne automobile.

„Italija će iznijeti kontraprijedlog, a on podrazumijeva ograničenje smanjenja emisija CO2 na 90 posto, što bi dalo šansu autoindustriji da se bolje prilagodi“, rekao je italijanski šef diplomatije Antonio Tajani.

Prema podacima italijanskog automobilskog udruženja ANFIA, prodaja električnih automobila u toj državi pala je za 27 posto, te oni čine svega 3,7 posto novoregistriranih automobila.

Reuters podsjeća kako su zemlje EU postigle načelni dogovor o zabrani automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem u oktobru prošle godine, ali da je još potrebno da on bude formalno usvojen.

Izvor: Agencije