Nova japanska svemirska raketa nije uspjela poletjeti

Japanska agencija za istraživanje svemira saopćila je da se glavni motor na svemirskoj raketi uključio, ali da su dva pomoćna motora otkazala.

Da je lansiranje bilo uspješno, H3 bi u orbitu odnio japanski kopneni promatrački satelit (Reuters)

Nova japanska svemirska raketa H3 nije uspjela poletjeti jer se dva pogonska motora nisu upalila nakon uspješnog paljenja glavnog motora svemirske letjelice, objavili su japanski mediji.

Tokom prijenosa lansiranja uživo, glavni motor H3 prekinuo je rad nakon što je odbrojavanje lansiranja doseglo nulu, ostavljajući 57 metara visoku raketu da stoji na lansirnoj rampi u svemirskom centru Tanegashima.

Upravitelj misije Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) Masashi Okada rekao je na konferenciji za novinare, dok je brisao suze iz očiju, da je lansiranje prekinuto tokom odbrojavanja kao rezultat sigurnosnih značajki koje su ispravno funkcionirale.

Okada je rekao da je paljenje glavnog motora SE-9 bilo uspješno, ali naknadni električni signal za paljenje para pomoćnih pojačivača SRB-3 nije poslan nakon što je u procesu otkrivena neidentificirana abnormalnost. Rekao je da problem nije povezan s motorima već najvjerovatnije s električnim sistemom.

“Istražit ćemo uzrok što je prije moguće i dati sve od sebe da pokušamo ponovno”, rekao je Okada. Nije dao vremenski okvir, ali je rekao da se nada da će riješiti problem i pokušati još jedno lansiranje prije nego što se trenutni prozor za lansiranje zatvori 10. marta.

Nezavisni pristup svemiru

Da je lansiranje bilo uspješno, H3 bi u orbitu odnio japanski kopneni promatrački satelit ALOS-3. Satelit za promatranje, za koji je JAXA rekla da je ključni alat za snimanje slika u slučaju katastrofa, također je opremljen infracrvenim senzorom dizajniranim za otkrivanje sjevernokorejskih balističkih projektila.

Japan je izgradio H3 kako bi poboljšao svoj nezavisni pristup svemiru i povećao svoje šanse za osvajanje većeg udjela globalnog tržišta lansiranja od rivala, uključujući SpaceX Elona Muska. Osmišljen je za postavljanje vladinih i komercijalnih satelita u orbitu i trajektom za snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice.

H3 zamjenjuje trenutno glavno uporište japanske rakete H2A, od kojih je do sada lansirano 46 i koja bi se trebala povući nakon 50 lansiranja, navodi The Mainichi. Uz pojednostavljeni dizajn i proizvodnju kako bi se smanjili troškovi, osnovno lansiranje H3 košta oko 50 miliona dolara, upola manje od lansiranja starije rakete H2A.

Lansiranje na koje se čeka dvije godine

Izvorno planirano za lansiranje u martu 2021, polijetanje H3 je odgođeno za petak zbog problema s novorazvijenim motorom prvog stepena.

U oktobru je Japanska svemirska agencija bila prisiljena prekinuti let bespilotne rakete Epsilon-6 s naredbom za samouništenje manje od sedam minuta nakon polijetanja. Dužnosnici JAXA-e rekli su da raketa – koja je nosila satelite – nije bila u ispravnom položaju da sigurno uđe u planiranu orbitu.

Očekivalo se da će raketa i njezin teret pasti u more istočno od Filipina nakon što je poslana naredba za samouništenje.

Planirano je da buduće varijante rakete teret nose i do lunarne svemirske stanice Gateway koju NASA planira da izgradi u okviru svog programa povratka na Mjesec.

Izvor: Al Jazeera i agencije