Tesla otvara svoje stanice za punjenje i konkurenciji

Takav potez mogao bi od Tesle stvoriti ‘univerzalnu stanicu za dopunu’ u eri vozila na električni pogon i tako narušiti konkurentsku prednost toj kompaniji.

Tesla posjeduje 17.711 'superpunjača', što čini približno 60 posto ukupnog broja brzih punjača u SAD-u (Reuters)

Kompanija Tesla će otvoriti dio svoje mreže za punjenje električnih vozila i za vozila rivalskih kompanija, u okviru federalnog programa vrijednog 7,5 milijardi dolara koji ima za cilj da se poveća broj električnih vozila na autoputevima u Sjedinjenim Američkim Državama i da se smanji emisija ugljendioksida, saopćila je administracija predsjednika Joea Bidena.

Takav potez mogao bi od Tesle stvoriti „univerzalnu stanicu za dopunu“ u eri vozila na električni pogon i tako narušiti konkurentsku prednost toj kompaniji koja trenutno jedina ima pristup najvećoj mreži tzv. superbrzih punjača u SAD-u, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Do kraja sljedeće godine, Tesla će otvoriti ukupno 3.500 novih i postojećih stanica za punjenje duž koridora autoputa, kao i 4.000 sporijih punjača na lokacijama poput hotela i restorana, za korisnike automobila koje ne proizvodi Tesla, saopćila je Bijela kuća.

Milijarde dolara subvencija

Zvaničnik Bijele kuće saopćio je kako će Tesla imati pravo na subvencije sve dok punjači te kompanije dozvoljavaju punjenje drugim vozilima sa federalnim standardom punjenja.

Reuters navodi da kompanija Tesla posjeduje 17.711 superpunjača, što čini približno 60 posto ukupnog broja brzih punjača u SAD-u, a postoji i 10.000 “destinacionih” punjača sa Tesla utikačima koji mogu dopuniti vozilo preko noći.

Zvaničnici Bijele kuće nisu rekli da li je ugovor potpisan, ali će federalni zvaničnici kontrolirati isplatu oko trećine federalnog programa vrijednog 7,5 milijardi dolara, dok će savezne države kontrolirati isplate ostale dvije trećine, navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada