Službena potvrda: EU od 2035. obustavlja prodaju novih benzinaca i dizelaša

Za 12 godina u Evropskoj uniji više se neće moći prodavati novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila s nultom stopom štetnih emisija.

Građani će i nakon 2035. godine moći još voziti svoje postojeće automobile s motorima na unutrašnje sagorijevanje, pa i kupovati polovne automobile na benzin i dizel (EPA)

Evropski parlament je dao konačno odobrenje za obaveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da se za 12 godina više neće moći prodavati novi automobili na benzin i dizel, javlja Hina.

Novi standardi CO2 emisija za automobile i kombije dio su zakonskog paketa „Spremni za 55“, a podržani su sa 340 glasova za, 279 protiv i 21 suzdržanim. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, zelenih i liberala.

„Ovom uredbom potiče se proizvodnja vozila s nultim i niskim emisijama (…) Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i potiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će kupovina i korištenje vozila s nultim emisijama biti pristupačniji, a brže će se razviti i tržište polovnih vozila. Tako će održivi prijevoz postati dostupan svima“, rekao je izvjestitelj iz kluba liberala Jan Huitema.

Sa cesta neće nestati ‘klasični’ automobili

Za 12 godina više se neće moći prodavati novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila s nultom stopom štetnih emisija. Prijelazni ciljevi smanjenja štetnih emisija za 2030. su 55 posto za automobile i 50 posto za laka privredna vozila.

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smjeti ispuštati CO2, ali sa cesta neće nestati automobili s motorima na unutrašnje sagorijevanje.

Građani će i nakon 2035. godine moći još voziti svoje postojeće automobile s motorima na unutrašnje sagorijevanje, pa i kupovati polovne automobile na benzin i dizel.

Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, tekst još treba formalno odobriti Vijeće EU-a prije objave u Službenom listu Unije.

Izvor: Agencije