Kineski naučnici stvorili dron koji leti, ali i pliva pod vodom

Kvadrotor ‘leteća riba’ ima potencijal za primjenu u istraživanju resursa, misijama potrage i spašavanja te inženjerskim inspekcijama.

Dron je sposoban da lebdi u zraku šest minuta ili plovi pod vodom 40-ak minuta (YouTube Screenshot)

Kineski istraživači razvili su prototip kvadrotora koji može da leti i plovi pod vodom, što ga čini pogodnim za širok spektar primjena, prenosi Beta.

Kvadrotor „leteća riba“ (TJ-FlyingFish) razvili su naučnici sa Šangajskog istraživačkog instituta za inteligentne autonomne sisteme (Shanghai Research Institute for Intelligent Autonomous Systems ) pri Univerzitetu Tongji i Kineskog univerziteta u Hong Kongu.

Kako prenosi Xsinhua, dron je težak 1,63 kilograma sa međuosovinskim rastojanjem od 380 milimetara i sposoban je da lebdi u zraku šest minuta ili plovi pod vodom 40-ak minuta.

Širok spektar primjena

Radni opseg se prebacuje za različite medije pomoću pogonske jedinice sa dvije brzine, a vektorisanje potiska se ostvaruje rotacijom pogonske jedinice oko ruke za montiranje, poboljšavajući njenu podvodnu manevarsku sposobnost, navode istraživači.

Kvadrotor, uz ostalo, ima potencijal za primjenu u istraživanju resursa, misijama potrage i spašavanja te inženjerskim inspekcijama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada