AMD preoteo znatan dio tržišta procesora od Intela

Intel je i dalje najveći igrač na tržištu x86 procesora, s tržišnim udjelom u četvrtom kvartalu prošle godine od 68,7 posto, dok je AMD-ov udio iznosio 31,3 posto.

AMD-ov je udio bio veći za tri postotna boda nego na kraju 2021. godine (Reuters)

AMD je do kraja 2022. godine osvojio gotovo trećinu svjetskog tržišta procesora, smanjivši zaostatak za liderom Intelom, pokazala je analiza savjetodavne kompanije Mercury Research.

Intel je i dalje najveći igrač na tržištu x86 procesora, s tržišnim udjelom u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju od 68,7 posto.

AMD-ov je udio iznosio 31,3 posto i bio je veći gotovo za tri postotna boda nego na kraju 2021, prema Mercury Researchu na kojeg se poziva Reuters.

Šef Mercury Researcha Dean McCarron kaže da tržište čipova za kompjutere trenutno bilježi najveći pad od ‘80-ih godina prošlog stoljeća, vjerovatno najgori u historiji sektora.

Pad prodaje bilježi i Apple

Potrošači su tokom pandemije razgrabili kompjutere i laptopove kako bi mogli raditi od kuće, a sada manje kupuju zbog visoke inflacije i ekonomske neizvjesnosti, objasnio je McCarron.

Pad prodaje zabilježio je i Apple, ključni klijent britanske inženjerske kompanije Arm, čiji se tržišni udio smanjio sa 14,6 posto u trećem tromjesečju na 13,3 posto u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca. Veći je ipak nego na kraju 2021. kada je iznosio 10,3 posto.

AMD nije želio komentirati Mercuryjevo izvješće, a Arm nije odmah bio dostupan za komentar.

Britanska kompanija projektira čipove i izdaje licence za svoju tehnologiju informatičkim divovima poput Applea i Qualcomma koji je koriste za proizvodnju čipova, objašnjava Reuters. Vlasnik Arma je japanska Softbank Group Corp.

Izvor: Agencije