Tehnološke firme prednjače u otpuštanju radnika u SAD-u

Brzo povećanje kamatnih stopa i slaba potražnja potrošača primorali su kompanije poput Amazona, Mete i američkih banaka da smanje broj zaposlenih.

Platforma Meta smanjit će broj zaposlenih za 13 posto (Reuters)

Velike tehnološke firme i “titani” sa Wall Streeta predvode seriju otpuštanja u Sjedinjenim Američkim Državama u pokušaju kompanija da obuzdaju troškove kako bi prebrodile globalni ekonomski pad.

Brzo povećanje kamatnih stopa i slaba potražnja potrošača primorali su kompanije poput Amazona, Mete (vlasnika Facebooka) i američkih banaka da smanje broj zaposlenih, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako porast potražnje izazvan pandemijom ubrzano blijedi, tehnološke kompanije 2022. godine otpustile su više od 150.000 radnika, prema podacima web-stranice za praćenje Layoffs.fyi, a očekuje se još otpuštanja pošto rast u najvećim svjetskim ekonomijama počinje usporavati.

Smanjenje troškova

Najviše otkaza dogodilo se u velikim američkim kompanijama, u kojima će, primjera radi, u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija samo u tri firme biti otpušteno oko 15.000 ljudi.

Pored toga, američki tehnološki gigant Microsoft nagovijestio je da će zatvoriti 10.000 radnih mjesta do kraja trećeg kvartala fiskalne 2023, dok je Amazon najavio da će otpuštanja u cijeloj kompaniji obuhvatiti više od 18.000 zaposlenih.

Platforma Meta smanjit će broj zaposlenih za 13 posto ili za više od 11.000, jer se bori sa oslabljenim tržištem oglašavanja i sve većim troškovima.

Izvršni direktor korporacije Intel Pat Gelsinger rekao je da će i ljudi biti dio plana za smanjenje troškova i dodao da ovaj proizvođač čipova hoće da smanji troškove za tri milijarde dolara u 2023.

Brojni izazovi

Kompanija Twitter ubrzano je smanjila broj zaposlenih u raznim oblastima nakon što je kompaniju preuzeo Elon Musk, u kupoprodaji “teškoj” 44 milijarde dolara.

U finansijskom sektoru, bankarska grupacija Goldman Sachs počela je da otpušta osoblje 11. januara u sklopu sveobuhvatnog smanjenja troškova, a očekuje se otpuštanje nešto više od 3.000 zaposlenih.

Američki proizvođač hemikalija Dove planira da zatvori oko 2.000 radnih mjesta, dok se kreće kroz izazove uključujući inflaciju i poremećaje u lancu snabdijevanja.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada