Njemačka vlada predstavila strategiju klimatske vanjske politike

Strategija navodi da globalno zatopljenje već ugrožava ljudske živote na mnogim mjestima u svijetu, te će pogoršati postojeće nejednakosti i sukobe oko raspodjele resursa.

Suša, Klimatske promjene
Rastuće globalne temperature izazivaju ekstremnije vremenske uslove (EPA)

Njemačka vlada predstavila je strategiju klimatske vanjske politike u kojoj se borba protiv klimatskih promjena svrstava u najvažnije ciljeve čovječanstva ovog stoljeća, javlja Hina.

Strategija navodi da globalno zatopljenje već ugrožava ljudske živote na mnogim mjestima u svijetu, te će pogoršati postojeće nejednakosti i sukobe oko raspodjele resursa.

Dokument također predviđa povećanu migraciju jer ljudi bježe od posljedica klimatskih promjena i sukoba koji iz toga proizlaze.

“Već danas globalno zatopljenje ugrožava ljudske živote. Neravnopravnost i sukobi oko resursa se pooštravaju, a građani su primorani na izbjeglištvo”, piše u strateškom dokumentu kojeg će njemačka vlada predstaviti na klimatskoj konferenciji u Dubaiju.

Pomoć siromašnijim zemljama

Državna tajnica za pitanje zaštite klime Jennifer Morgan rekla je kako dokument njemačke vlade predstavlja “globalno najopširniju strategiju protiv klimatskih promjena”.

“Njemačka vlada će se svim raspoloživim sredstvima založiti za klimatske ciljeve definirane 2015. na konferenciji u Parizu”, navedeno je u strateškom dokumentu njemačke vlade.

Strategija njemačke vlade predviđa i pomoć siromašnijim zemljama koje pate od posljedica globalnog zatopljenja.

“Ostajemo stabilan partner u procesu financiranja međunarodnih klimatskih projekata”, stoji u dokumentu.

Spriječiti daljnje krčenje šuma

Pritom je težište u saradnji sa zemljama koja su prekrivena prašumama, poput područja Amazone, kako bi se spriječilo daljnje krčenje šuma.

Istodobno se strategijom želi ojačati njemačka industrija, posebno u sektoru obnovljivih tehnologija.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja će od četvrtka predstavljati Njemačku na samitu u Dubaiju, rekla je kako je ova strategija i prilika da zemlje koje zajednički rade na ostvarenju klimatskih ciljeva iz Pariza pokrenu i ostale zemlje da prionu ostvarenju ovog cilja.

Predstavnici ekoloških organizacija poput Greenpeacea ukazuju na trenutnu budžetsku krizu u Njemačkoj i opasnost da se najavljene mjere štednje pojačano odraze na planove njemačke vlade vezane uz zaštitu klime.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada