London optužio ruske obavještajce za hakiranje e-pošte političara

Grupa povezana sa FSB-om je provela stotine slučajeva hakiranja političara, državnih službenika, novinara, naučnika i drugih u Velikoj Britaniji od 2015. godine, tvrdi britanska Vlada.

Ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da su 'pokušaji Rusije da se miješa u politiku Ujedinjenog Kraljevstva potpuno neprihvatljivi' (Reuters - Ilustracija)

Vlada Velike Britanije je optužila rusku obavještajnu službu FSB za kontinuirano hakiranje e-pošte i krađu podataka britanskih političara i institucija.

Po tim navodima, grupa povezana sa FSB-om je provela stotine slučajeva hakiranja političara, državnih službenika, novinara, naučnika i drugih u Velikoj Britaniji od 2015. godine, prenosi Beta.

Grupa je bila umiješana u “pribavljanje obavještajnih podataka” tako što je hakirala naloge e-pošte i krala podatke.

To je uglavnom rađeno preko privatnih emailova putem kreiranja naloga koji su se lažno predstavljaju kao njihovi kontakti.

Ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da su “pokušaji Rusije da se miješa u politiku Ujedinjenog Kraljevstva potpuno neprihvatljivi, oni nastoje da ugroze naše demokratske procese”.

“Uprkos njihovim ponovljenim naporima, oni su propali”, dodao je.

Optužbe za hakiranje

Rusija je više puta negirala tvrdnje da je umiješana u takve aktivnosti.

Zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Leo Docherty potvrdio je u Donjem domu Britanskog parlamenta da je ambasador Rusije pozvan na razgovor.

Među žrtvama je bio i zastupnik koji je u februaru rekao BBC-u da su mu mailovi ukradeni.

Vlada smatra da je ta grupa odgovorna i za hakiranje Institutea for Statecraft 2018. godine, britanskog instituta koji je radio na odbrani demokratije od dezinformacija, kao i za curenje američko-britanskih trgovinskih dokumenata uoči izbora u Velikoj Britaniji godinu kasnije.

Zvaničnici upozoravaju na cyber-kriminal pred zastupničke izbore u Velikoj Britaniji iduće godine. Smatra se da bi i predsjednički izbori u SAD-a novembra sljedeće godine mogli također da budu na meti hakera.

Izvor: Agencije