Evropska komisija odobrila 1,2 milijarde eura za razvoj ‘cloud’ tehnologije

Projekte će realizirati 19 kompanija u Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj i Španiji, a dio projekta bit će i 90-ak indirektnih partnera u drugim članicama Unije.

U Briselu predviđaju da će ulaganjima, direktno ili indirektno, biti otvoreno najmanje 1.000 radnih mjesta s visokim kvalifikacijama i puno više u fazi komercijalizacije (Reuters - Ilustracija)

Evropska komisija odobrila je 1,2 milijarde eura subvencija za projekte razvoja infrastrukture za računarstvo u oblaku (cloud), uz podršku niza „indirektnih partnera“.

Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska i Španija najavile su 1,2 milijarde eura subvencija za 19 „visokoinovativnih“ projekata od „zajedničkog evropskog interesa“, a ta podrška trebala bi „otključati“ 1,4 milijarde eura privatnih ulaganja, prenosi Reuters.

Projekte će realizirati 19 kompanija, uključujući francuski Atos i Orange, njemački SAP, Deutsche Telekom i Siemens, italijanski Fincantieri i Telecom Italia, mađarski 41G i špansku Telefonica Espana.

Kompanije će razviti softver otvorenog koda koji će distribucijom računarskih resursa blizu korisnika osigurati uvjete za brze usluge i time smanjiti potrebu za prijenosom velike količine podataka na centralizirane servere u oblaku, objašnjava Evropska komisija.

Uz softver, u planu je i razvoj kapaciteta za obradu podataka i alata za njihovo dijeljenje koji će servisirati tehnologiju za oblak i srodne usluge.

Partneri i iz Hrvatske

Komisija naglašava da će u realizaciji učestvovati i mala i srednja poduzeća, dodajući da će „dio šireg ekosistema“ biti i više od 90 „indirektnih partnera“, istraživačke organizacije i kompanije iz Hrvatske, Belgije, Latvije, Luksemburga i Slovenije.

Faza istraživanja, razvoja i početne primjene trebala bi trajati od 2023. do 2031. godine, a prvi inovativni rezultat, referentna infrastruktura otvorenog koda, očekuje se krajem 2027. godine.

U Briselu predviđaju da će u tim fazama, direktno ili indirektno, biti otvoreno najmanje 1.000 radnih mjesta s visokim kvalifikacijama i puno više u fazi komercijalizacije.

Od 2018. Komisija je u statusu zajedničkog evropskog interesa odobrila šest projekta na području proizvodnje baterija, vodika, mikroelektronike i komunikacijske tehnologije.

Izvor: Agencije