Spotify dijeli otkaze, treći put ove godine

Nakon velikog broja otkaza u tehnološkim kompanijama početkom godine, neke su ponovno počele smanjivati ili najavljivati smanjivanje radne snage – posljednji je to učinio Spotify.

Zaposlenici koji dobiju odluku o otkazu bit će plaćeni još pet mjeseci, a tokom tog perioda imat će i regres i zdravstveno osiguranje.(Reuters)

Platforma za streaming muzike Spotify će otpustiti najmanje 1.500 zaposlenika ili 17 posto ukupnog broja zaposlenih, kako bi smanjila troškove. To je treći put ove godine da Spotify otpušta – u januaru je otkaze dobilo 600 zaposlenih, a u junu njih još 200, javlja Reuters.

Nakon velikog broja otkaza u tehnološkim kompanijama početkom godine, neke su ponovno počele smanjivati ili najavljivati smanjivanje radne snage.

Izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek obratio se zaposlenicima i poručio da je kompanija 2020. i 2021. više zapošljavala zbog nižih kapitalnih troškova te dok je njezina proizvodnja rasla.

Spotify je uložio više od milijardu dolara kako bi izgradio svoj poslovanje podcastima, uveo u poslovanje slavne osobe poput Kim Kardashian, princa Harryja i Meghan Markle, te proširio svoju tržišnu prisutnost u većini zemalja u svijetu u svojoj potrazi za milijarditim korisnikom do 2030. godine. Trenutno ima 601 milion korisnika, u odnosu na 345 miliona krajem 2020. godine.

Plaćeni još pet mjeseci

U trećem je tromjesečju kompanija ostvarila dobit kao rezultat povećanja cijena svojih streaming usluga i rasta broja pretplatnika u svim regijama, a kompanija je prognozirala da će njezin broj mjesečnih korisnika dosegnuti 601 milion u prazničnom tromjesečju.

Ek je rekao da se broj otkaza može činiti velikim s obzirom na nedavno objavljeni pozitivan izvještaj o zaradi i izvođenju.

“Prema većini pokazatelja, bili smo produktivniji, ali manje efikasni. Moramo biti oboje”, objasnio je Ek.

Kompanija će u ponedjeljak početi informirati zaposlene koji su dobili otkaz. Bit će plaćeni još pet mjeseci, a tokom tog perioda imat će i regres i zdravstveno osiguranje.

Kompanija će također ponuditi imigracijsku podršku zaposlenicima čiji je status povezan s njihovim zaposlenjem.

Izvor: Agencije