Google pristao da nagodbom riješi tužbu zbog narušavanja privatnosti korisnika

Tužioci su tražili da Google isplati najmanje pet milijardi dolara odštete.

Google se suočava sa mnogim tužbama koje osporavaju njegove prakse pretrage i digitalnog oglašavanja (Reuters)

Američki tehnološki gigant Google je pristao da nagodbom riješi kolektivnu tužbu zbog narušavanja privatnosti miliona korisnika koje je Google pratio i kada su pretraživali internet u “privatnom režimu”.

Tužioci su tražili da Google isplati najmanje pet milijardi dolara odštete, prenosi Tanjug.

Advokati obje strane su saopćili da su postigli preliminarnu nagodbu čiji uvjeti nisu objavljeni ali očekuje se da će je predstaviti sudu do februara 2024. godine.

U kolektivnoj tužbi koja je podnijeta 2020. godine se tvrdi da Google ne može da se bavi tajnim i neovlaštenim prikupljanjem podataka “od praktično svakog Amerikanca koji ima računar ili telefon”.

Praćenje korisnika

Google je pratio šta rade korisnici na internetu čak i kada su pretraživač Google Crome postavili na režim “inkognito”. a druge pretraživače na “privatni režim”.

Američka tehnološka firma je rekla da je prikupljanje historije pretrage, čak i u režimu privatnog pregleda, pomoglo vlasnicima stranica da “bolje procjene učinak svog sadržaja, proizvoda ili marketinga”.

Google se suočava sa mnogim tužbama koje osporavaju njegove prakse pretrage i digitalnog oglašavanja.

Kompanija je ranije ovog mjeseca rekla da će isplatiti 700 miliona dolara za poravnanje antimonopolske tužbe u vezi sa Googleovom Play prodavnicom.

Izvor: Agencije