Španija će zatvoriti nuklearne elektrane do 2035.

Gašenje ‘nuklearki’ počet će 2027. godine, a zbrinjavanje radioaktivnog otpada i demontaža stajat će oko 20,2 milijarde eura, najavila je španska vlada.

Troškovi gašenja će biti pokriveni iz fonda koji podržavaju operateri elektrana (Reuters)

Španska vlada predstavila je nove energetske mjere, potvrdivši da planira zatvoriti nuklearne elektrane do 2035. godine.

Gašenje „nuklearki“ počet će 2027. godine, a zbrinjavanje radioaktivnog otpada i demontaža stajat će oko 20,2 milijarde eura, najavila je vlada, dodajući da će troškovi biti pokriveni iz fonda koji podržavaju operateri elektrana, javlja Reuters.

Nuklearne elektrane podmiruju 20-ak posto ukupnih španskih potreba za strujom, a njihovo gašenje bilo je „vruća tema“ u nedavnoj izbornoj kampanji. Vladajući socijalisti odlučili su ih ugasiti, a opozicioni konzervativci planirali su poništiti njihovu odluku.

Uređivanje projekata zelene energije

Među ostalim mjerama vlada je predstavila i izmjene propisa kojima se uređuje razvoj novih projekata zelene energije i aukcija u području obnovljivih izvora energije.

Madrid je produljio ključne administrativne rokove za nove projekte. Kompanije sada imaju 49 mjeseci vremena za pribavljanje građevinske dozvole, prenosi Hina.

Aukcije u segmentu obnovljivih izvora ubuduće mogu uključivati ​​kvalitativne kriterije koji bi vodili računa o društvenim i ekološkim standardima kako bi se „prepoznala dodana vrijednost evropskih proizvoda“, navodi Ministarstvo energetike.

Izvor: Agencije