Kina krivi SAD za nesaradnju u istraživanju Mjeseca

Peking je optužio Washington za nesaradnju u istraživanju Zemljinog satelita i naveo da je uvijek zadržao otvoren i inkluzivan stav prema razmjeni s SAD-om.

Wang: SAD na svemirsku saradnju s Kinom gleda iz 'perspektive hladnog rata (Reuters)

Kina je optužila Sjedinjene Američke Države za nesaradnju u istraživanju Mjeseca i navela da je Peking uvijek zadržao otvoren i inkluzivan stav prema razmjeni s Washingtonom.

Odgovarajući na nedavni komentar američkog izaslanika u Kini Nicholasa Burnsa, glasnogovornik Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA) Xu Hongliang rekao je da za njegovu zemlju dobrodošle prijave, u skladu s procedurama, za uzorke Mjeseca istraživača iz svih zemalja.

“Međutim, zbunjen sam činjenicom da, iako SAD tvrdi da traži saradnju, neki još uvijek citiraju ‘Wolfov amandman’, koji ograničava saradnju s Kinom, čak se zalažu za njegovu trajnu provedbu”, kazao je on, prenosi državni list Global Times.

Burns je nedavno rekao da ne vjeruje da je Kina pokazala veliki interes za saradnju s Washingtonom u vezi sa svemirskom kooperacijom, prenosi Anadolija.

Za Kinu dobrodošli naučnici iz SAD-a

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je također optužio SAD i rekao da Washington na svemirsku saradnju s njegovom zemljom gleda iz “perspektive hladnog rata”.

“Ako SAD zaista želi unaprijediti razmjenu i saradnju s Kinom, mora opozvati i ukinuti relevantne zakone, prestati davati neodgovorne komentare i preduzeti praktične korake za uklanjanje kamena spoticanja na putu ka saradnji”, kazao je Wang.

Dodao je da su za Peking dobrodošli naučnici i istraživači iz SAD-a i svih drugih zemalja da se prijave u skladu s procedurama.

Izvor: Agencije