Potrošnja energije u Njemačkoj za četvrtinu niža nego 1990.

Potrošnja energije smanjit će se u ovoj godini, prema projekcijama, i bit će na najnižem nivou od ujedinjenja, odnosno za četvrtinu manja nego 1990. godine.

U Njemačkoj je u 2022. godini potrošeno 484 teravat sati električne energije i 847 teravat sati prirodnog plina (Reuters - Ilustracija)

Potrošnja energije u Njemačkoj smanjit će se u 2023. godini, prema najnovijim projekcijama, i bit će na najnižem nivou od ujedinjenja, odnosno za četvrtinu manja nego 1990. godine, a kao glavni razlog pada potrošnje navodi se slabljenje ekonomske aktivnosti.

Radna grupa za energetske bilanse u svojoj najnovijoj prognozi tako očekuje smanjenje od 7,9 posto, na 10.791 petadžula, što je ekvivalent 2.988 teravat sati.

To znači da je potrošnja takozvanih primarnih energija u Njemačkoj više od četvrtine slabija u usporedbi s prethodnim vrhuncem iz 1990. godine, objavila je u srijedu radna grupa u Berlinu, prenosi Hina.

Stručnjaci radne grupe već su početkom novembra prognozirali potrošnju energije ovakvih razmjera.

Prema Saveznoj mrežnoj agenciji, u Njemačkoj je u 2022. godini potrošeno 484 teravat sati električne energije i 847 teravat sati prirodnog plina.

Jedan teravat sat jednak je jednoj milijardi kilovat sati.

Cijene znatno više nego 2021. godine

Kao glavni razlog pada potrošnje navodi se slabljenje ekonomske aktivnosti.

“Energetski intenzivne industrije posebno su bilježile pad proizvodnje, što je imalo zamjetan utjecaj na potrošnju energije”, navodi se u izvještaju.

Postojano visok nivo cijena energije značajno je utjecao na smanjenje potrošnje energije.

“Iako su uvozne cijene najvažnijih uvoznih energenata osjetno pale tokom godine, cijene su i dalje znatno više nego 2021. godine”, navodi se u izvještaju.

Nešto toplije vrijeme u usporedbi s prethodnom godinom slabo je utjecalo na smanjenje potrošnje.

Poticajno na potrošnju u 2023. godini djelovala su tek demografska kretanja.

“Priliv od 1,35 miliona ljudi povećao je ukupno stanovništvo na gotovo 85,5 miliona ljudi”, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije