Svijet će dostići zagrijavanje od 1,4 stepena u rekordnoj 2023.

Privremeni izvještaj WMO-a o stanju globalne klime potvrđuje da će 2023. biti najtoplija zabilježena i to s velikom razlikom u odnosu na do sada najtopliju godinu.

Sljedeća bi godina mogla biti gora, kažu naučnici (EPA)

Mjesec dana do kraja godine zna se da će u 2023. svijet dostići globalno zatopljenje od oko 1,4 stepena iznad predindustrijskih nivoa, objavila je Svjetska metereološka organizacija (WMO).

Privremeni izvještaj WMO-a o stanju globalne klime potvrđuje da će 2023. biti najtoplija godina zabilježena i to s velikom razlikom u odnosu na do sada najtopliju godinu, piše Reuters.

U 2016. svijet je bio oko 1,2 stepena iznad predindustrijskog prosjeka.

Svjetski lideri su se sastali u Dubaiju na godišnjem klimatskom samitu UN-a COP28.

“Nivoi stakleničkih plinova rekordno su visoke. Globalne temperature su rekordno visoke. Porast nivoa mora je rekordno visok. Antarktički morski led rekordno je nizak”, rekao je glavni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena

Rezultati iz izvještaja, međutim, ne znače da će svijet preći dugoročni prag zagrijavanja od 1,5 stepeni za koji naučnici kažu da je gornja granica za izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena prema Pariškom sporazumu iz 2015. Za takav scenarij nivo zagrijavanja morao bi se održavati duže.

Ove je godine morski led na Antarktiku dosegao najniži zimski maksimalni opseg zabilježen. Bio je oko milion kvadratnih kilometara manji nego u prethodno rekordnoj godini.

Švicarski ledenjaci izgubili su 10-ak posto svog preostalog volumena u posljednje dvije godine, navodi se u izvještaju, dok su šumski požari spalili rekordno područje u Kanadi na koje otpada oko pet posto šumskih područja Zemlje.

Klimatske promjene, potaknute izgaranjem fosilnih goriva, u kombinaciji s pojavom prirodnog fenomena El Nino u istočnom Pacifiku utjecale su na spomenute rekorde.

Sljedeća bi godina mogla biti gora, kažu naučnici, budući da će utjecaj El Nina vjerovatno dostići vrhunac ove zime i dovesti do viših temperatura 2024. godine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije