Nova evropska raketa ‘Ariane 6’ obavlja inauguralni let iduće ljeto

Nestrpljivo iščekivani period za prvi probni let uslijedio je nakon što je probni model nove rakete prošao ključni test motora dugog paljenja u Francuskoj Gvajani.

Zemlje članice ESA-e usaglasile su se u 2014. da razviju 'Ariane 6' kao odgovor na rastuću konkurenciju na tržištu komercijalnog lansiranja (AFP)

Nova evropska raketa “Ariane 6” obavit će inauguralni let između 15. juna i 31. jula 2024. godine, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Nestrpljivo iščekivani period za prvi probni let uslijedio je nakon što je probni model nove rakete prošao ključni test motora dugog paljenja u Francuskoj Gvajani prošle sedmice, prenosi Fena.

Zemlje članice ESA-e usaglasile su se u 2014. da razviju “Ariane 6” kao odgovor na rastuću konkurenciju na tržištu komercijalnog lansiranja, ali je njen dolazak, koji je prvobitno trebao biti realiziran 2020, više puta je odgađan.

“Zaista sam sretan što mogu objaviti ovu vijest jer pokazuje da smo na dobrom putu za pristup svemiru u Evropi”, izjavio je generalni direktor ESA Josef Aschbacher.

Prvi let nosit će neke manje satelite, uključujući dva iz NASA-e, ali budući da se još uvijek smatra probnim letom, neće nositi “veliki teret”, dodala je ESA.

ESA će provesti nekoliko dodatnih testova prije lansiranja kako bi se uvjerio da je dizajn “tolerantan na greške”.

Cilj ESA-e je 9-10 letova godišnje

ESA je saopćila da planira drugi let do kraja 2024. i da će se dodatno pojačati 2025. kako bi dostigla cilj od 9-10 letova godišnje.

Lanser je razvila ArianeGroup, zajedničko ulaganje između Airbusa i Safrana, kako bi se bolje nadmetao s američkim privatnim pokretačem lansiranja SpaceX.

Njegov prethodnik, “Ariane 5”, poletio je posljednji put u julu, a manji “Vega C” ostaje prizemljen nakon kvara u decembru prošle godine, ostavljajući Evropu bez nezavisnog pristupa svemiru.

Rusija je prošle godine blokirala evropsku upotrebu svojih raketa “Sojuz” kao odgovor na sankcije Zapada zbog Ukrajine.

Prošlosedmični test u evropskoj svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani uključivao je paljenje “Vulcain 2.1” motora u jezgru, a zatim ga pokrenuo sedam minuta, što je otprilike vrijeme potrebno da lanser stigne u svemir.

Aschbacher je prošlog mjeseca izjavio kako se nada da će moći objaviti rok za lansiranje za inauguracijski let koji će se održati 2024, ovisno o rezultatima testa motora, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada