Lansirana raketa SpaceX-a s južnokorejskim špijunskim satelitom

Falcon 9 lansiran je iz kalifornijske baze svemirskih snaga Vandenberg, nakon što je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca uspješno lansirala vojni izviđački satelit.

Seul želi ubrzati svoj cilj da stekne 24-satni nadzor nad Korejskim poluotokom. (Reuters/Ilustracija)

Raketa SpaceX-a Falcon 9, koja nosi prvi južnokorejski špijunski satelit, lansirana je u petak iz kalifornijske baze svemirskih snaga Vandenberg, nakon što je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca uspješno lansirala vojni izviđački satelit.

SpaceX je prekinuo prenos uživo misije nekoliko minuta nakon polijetanja i nije pokazao raspored južnokorejskog tereta, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Južna Koreja je u maju upotrijebila vlastitu lansirnu raketu Nuri domaće proizvodnje za postavljanje satelita sposobnog za misiju u orbitu po prvi put.

Sklopila je ugovor s američkom kompanijom SpaceX za lansiranje ukupno pet špijunskih satelita do 2025. godine, u nastojanju da ubrza cilj 24-satnog nadzora nad Korejskim poluotokom.

Sjeverna Koreja ranije lansirala satelit

Nakon što su dva ranija pokušaja završila padovima raketa ove godine, Sjeverna Koreja je koristila vlastitu lansirnu raketu Chollima-1 za postavljanje izviđačkog satelita Malligyong-1 u orbitu.

Pjngjang još nije objavio nikakve snimke sa tog satelita, a analitičari kažu da su njegove pune mogućnosti nepoznate.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada