Facebook zabranjuje političko oglašavanje putem generativnih AI alata

Meta i druge tehnološke kompanije se utrkuju u lansiranju generativnih AI proizvoda i virtualnih asistenata u odgovoru na ChatGPT koji daje odgovore nalik ljudskima na pitanja korisnika i druge zadatke.

Meta i druge tehnološke tvrtke se utrkuju u lansiranju generativnih AI proizvoda i virtualnih asistenata (EPA)

Meta, matična kompanija Facebooka, zabranjuje političkim kampanjama i drugim oglašivačima da za reklamiranje koriste njene alate umjetne inteligencije (AI), rekao je glasnogovornik kompanije.

„Dok nastavljamo testirati nove generativne AI alate za stvaranje u Ads Manageru, oglašivačima koji vode kampanje koje se kvalificiraju kao oglasi za stanovanje, zaposlenje, kredite ili društvena pitanja, izbore, politiku ili su vezani za zdravstvo, farmaceutiku i financijske usluge trenutno nije dopušteno koristiti te AI usluge“, objavila je kompanija.

„Vjerujemo da će nam taj pristup omogućiti da bolje shvatimo potencijalne rizike i izgradimo ispravnu zaštitu u korištenju AI-ja u oglasima koji se odnose na potencijalno osjetljive teme u reguliranim industrijama“, dodaje se.

Ta odluka dolazi mjesec dana nakon što je Meta, druga najveća platforma za digitalno oglašavanje, najavila da će proširiti pristup oglašivačima AI alatima koji mogu stvoriti pozadine, prilagođavati slike i varirati tekstove u reklamama na temelju jednostavnih tekstualnih zadataka, javlja Hina.

Lansiranje AI proizvoda

Ti su alati na početku, od proljeća, bili dostupni samo manjoj grupa oglašivača. Iduće godine trebali bi biti dostupni u cijelom svijetu, navela je kompanija tada.

Meta i druge tehnološke kompanije se utrkuju u lansiranju generativnih AI proizvoda i virtualnih asistenata u odgovoru na OpenAI-jev chatbot ChatGPT koji daje odgovore nalik ljudskima na pitanja korisnika i druge zadatke.

Kompanije su dosad objavile malo informacija o mjerama sigurnosti koje će uvesti nad tim sistemima, pa je odluka Mete o zabrani upotrebe u političkom oglašavanju jedna od najznačajnijih mjera dosad.

Alphabetov Google, najveća svjetska kompanija za digitalno oglašavanje, prošle je sedmice najavila lansiranje sličnog AI alata. Također planira isključiti politiku iz te funkcije, blokirajući „političke ključne riječi“, rekao je Googleov glasnogovornik Reutersu.

TikTok zabranjuje političke oglase, a Snapchat ih blokira u svom AI botu.

Izvor: Agencije