Euklid poslao prve snimke udaljenih sazviježđa

Teleskop Euklid, koji je dobio ime po slavnom grčkom matematičaru, u julu je lansiran u prvu misiju radi proučavanja svemirskih tajni o tamnoj tvari i o tamnoj energiji.

Euklid je napravio snimak maglice u obliku konjske glave u obližnjem sazviježđu Orion (EPA)

Evropski svemirski teleskop Euklid poslao je prve snimke sjajne maglice u obliku konjske glave, nikad viđene daleke galaktike, ali i indirektne dokaze o postojanju nevidljive tamne tvari.

Euklid, koji je dobio ime po slavnom grčkom matematičaru, u julu je lansiran u prvu misiju radi proučavanja svemirskih tajni o tamnoj tvari i tamnoj energiji, podsjeća AFP.

Zadatak mu je načiniti mapu trećine neba koja obuhvata dvije milijarde galaktika kako bi se izradila precizna 3D karta svemira.

Zvijezde koje nikad prije nisu viđene

Pošto je stigla na 1,5 miliona kilometara od Zemlje, evropska sonda je počela slati prve snimke koje je potom objavio Evropski centar za svemirske operacije u Darmstadtu u Njemačkoj.

„To su nevjerovatne i upečatljive snimci koje nas podsjećaju da je važno poći u svemir kako bi se više saznalo o njegovim tajnama“, rekao je Josef Aschbacher, čelnik Evropske svemirske agencije (ESA).

Među njima je i snimak maglice „Konjske glave“ u obližnjem sazviježđu Orion te spiralnih i nepravilnih galaktika.

Rene Laureijs, glavni naučnik projekta, rekao je da je najzanimljiviji snimak Perzejevog jata koje obuhvata najmanje 1.000 galaktika dok je u pozadini više od 100.000 galaktika, od kojih su neke udaljene 10 milijardi svjetlosnih godina i nikad prije nisu viđene.

Vidno polje neviđeno u historiji astronomije

Euklidova je posebnost to što ima široko vidno polje „neviđeno u historiji astronomije“, rekao je za Jean-Charles Cuillandre, astronom i fizičar u Odboru za atomsku energiju (CEA), koje je član konzorcija Euklid.

Zahvaljujući tom širokom pogledu, teleskop, opremljen dvama uređajima (optičkim i bliskim infracrvenim), može načiniti tako velike snimke visoke rezolucije. Sve to radi izuzetno brzo: za prvih pet fotografija trebalo mu je samo osam sati.

ESA opisuje Euklida kao „detektiva mračnog dijela svemira“ čiji je zadatak istražiti zašto se 95 posto svemira sastoji od tamne tvari i energije o kojima ne znamo gotovo ništa, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada