Njemački AI startup prikupio 500 miliona dolara

Njemački startup za razvoj vještačke inteligencije Aleph Alpha je u drugom velikom krugu finansiranja prikupio pola milijarde dolara od Boscha, SAP-a, Hewlett-Packarda…

'Suverenitet podataka' zahtijeva da podaci koji pokreću ove modele AI-ja budu smješteni u Evropi, a ne u SAD-u (Reuters)

Njemački startup za razvoj vještačke inteligencije (AI) Aleph Alpha saopćio je da je u drugom velikom krugu finansiranja prikupio 500 miliona dolara sredstava od kompanija kao što su Bosch, SAP ili Hewlett-Packard (HP).

Ovo je neobično velika suma svježeg novca za ulaganje u ovoj fazi finansiranja, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Startup iz Heidelberga su podržale i Schwrz grupa koja je vlasnik Lidla ili konsultantska kuća Christ&Company.

“Najnovija investicija će nam omogućiti da i dalje unapređujemo naše potencijale, a naši partneri će biti na čelu ovog tehnološkog razvoja”, rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije Jonas Andrulis.

Evropa za ‘suverenitet podataka’

Aleph Alpha se zalaže za “suverenitet podataka”, podržavajući koncept da podaci koji se čuvaju u određenoj zemlji podliježu zakonima te države.

U evropskom kontekstu to znači da se zahtijeva da podaci koji pokreću ove modele AI-ja budu smješteni u Evropi, a ne u SAD-u.

Ovaj koncept je postao popularan među evropskim političarima koji ne žele da zavise od SAD-a kada je u pitanju skladištenje i obrada podataka.

Izvor: Agencije