Telegram ograničava pristup Hamasovim kanalima na Apple i Google virtuelnoj prodavnici

Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov ranije je branio blagu politiku moderiranja sadržaja, rekavši da je platforma bila ključni izvor informacija o ratu.

Telegram je bez objašnjenja ograničio brojne kanale povezane s Hamasom (Reuters)

Telegram, enkriptovana aplikacija za razmjenu poruka, ograničila je pristup nekolicini kanala povezanih s palestinskom oružanom grupom Hamas.

Službeni profil Hamasa, profil njegovog oružanog krila Brigade Qassam i profil Gaza Now od prošle sedmice nisu dostupni na verzijama Telegrama preuzetih s virutelnih prodavnica Google Play ili Apple Store.

Ovi profili, koji su dobili na stotine hiljada novih pratilaca nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra, još uvijek su dostupni putem online verzije Telegrama i verzije aplikacije preuzete direktno s web-stranice Telegrama.

Iako Telegram nije javno komentarisao razloge ovog poteza, ograničenja su uslijedila nakon što je Institut Zachor Legal, lobistička grupa sa sjedištem u SAD-u, koja vodi kampanju protiv “antiizraelskih pokreta”, prošle sedmice napisala pismo kompaniji Apple, ističući da je sedam profila povezanih sa Hamasom dostupno na iOS-u, dok su u isto vrijeme blokirani korisnicima Androida.

Apple i Telegram nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom, dok je Google u izjavi za Al Jazeeru naveo da Google Play zahtjeva da na aplikacijama na kojima korisnici generiraju sadržaj, “neprikladan sadržaj, uključujući sadržaj koji promoviše teroristička djela, potiče nasilje ili slavi terorističke napade” bude moderiran.

SAD, Evropska unija, Velika Britanija, Kanada, Australija, Japan i Paragvaj smatraju Hamas, koji upravlja Gazom, terorističkom organizacijom.

Porast broja pratilaca

Hamas je koristio Telegram za promociju svojih poruka i emitovanje uživo nasilnih videozapisa i fotografija napada na zajednice u južnom Izraelu. Druge naoružane grupe poput ISIL-a i Al-Kaide također su koristile Telegram, koji je poznat po automatskom moderiranju, za promovisanje svoje ideologije i preuzimanje odgovornosti za napade.

“Telegram je služio svrsi Hamasu tog dana i svakog narednog, jer mu nedostaje politika moderiranja, a ova blaga pravila omogućavaju militantnim grupama da učitaju grafičke snimke pokolja u kojim sudjeluju, a potom se taj sadržaj filtrira na drugim mjestima na internetu, poput društvene mreže X”, rekla je Al Jazeeri Layla Mashkoor, pomoćna urednica u Laboratoriji za digitalna forenzička istraživanja Atlantskog vijeća.

Nakon napada 7. oktobra, službeni kanali Brigade Qassam i Hamasa dobili su nešto više od pola miliona pretplatnika.

Profil Gaza Now – za kojeg Atlantsko vijeće kaže da je “povezan s Hamasom” – prije napada je imao 343.506 pretplatnika, a sada ima gotovo 1,9 miliona.

Od uvođenja restrikcija za verzije Telegrama dostupne na Google Play i App Store virtuelnim prodavnicama, kanali su izgubili između 10.000 i 80.000 pretplatnika.

Mashkoor kaže da to što Hamas upravlja Gazom razlikuje ovu grupu od drugih oružanih grupa poput ISIL-a, iako obje mogu dijeliti nasilne sadržaje na kanalima poput Telegrama.

“Činjenice su činjenice, oni službeno predstavljaju Gazu i to podrazumijeva da moramo uzeti u obzir način na koji se odnosimo prema državnim čelnicima ili dužnosnicima”, rekla je.

Blaga politika moderiranja

Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov branio je blagu politiku moderiranja platforme, tvrdeći da je pružila značajne informacije o ratu Izraela i Hamasa, te da je malo vjerovatno da će širiti štetniji sadržaj nego to rade konkurenti.

“Malo je vjerovatno da se kanali Telegrama mogu koristiti za značajno širenje propaganda”, napisao je Durov na Telegramu ranije ovog mjeseca, dodajući da moderatori svakodnevno uklanjaju štetni sadržaj.

“Osim toga, zahvaljujući njima istraživači, novinari i osobe koje provjeravaju činjenice imaju jedinstveni izvor informacija iz prve ruke. Iako bi nam bilo lako uništiti ovaj izvor informacija, time rizikujemo pogoršanje ionako grozne situacije.”

Ipak, izgleda da se Hamas priprema za povlačenje s Telegrama jer je poručio svojim pratiocima da preuzmu drugu aplikaciju.

Mashkoor kaže da bi manji kanali koji šire informacije s glavnih profila Hamasa također mogli osigurati opstojnost njegovih poruka, čak i u slučaju da Telegram ukloni njegov profil.

Izvor: Al Jazeera