EU trajno zabranjuje oglašavanje po sklonostima korisnika na Facebooku i Instagramu

Kompanije se u bihevioralnom oglašavanju oslanjaju na podatke o sklonostima korisnika kako bi im ciljano promovirale proizvode i usluge; Meta se suprotstavlja suzbijanju takve prakse.

Meta će u novembru ponuditi model pretplate za Facebook i Instagram kako bi ispoštovala zahtjeve regulatora (Reuters)

Evropski regulator trajno je zabranio bihevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu, nadovezavši se na odluku Norveške, što znači da će praksa biti zabranjena u svim zemljama EU-a i Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) naložio je regulatoru za zaštitu podataka u Irskoj gdje se nalazi evropsko sjedište Mete da u roku od dvije sedmice kompaniji trajno zabrani bihevioralno oglašavanje, navodi EDPB u izjavi za Reuters.

“EDPB je 27. oktobra donio hitnu obavezujuću odluku o zabrani obrade ličnih podataka za bihevioralno oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Evropskom ekonomskom prostoru”, navodi se, a prenosi Hina.

Kompanije se u takvom oglašavanju oslanjaju na podatke o sklonostima korisnika kako bi im ciljano promovirale proizvode i usluge. Meta se suprotstavila pokušajima da se takva praksa suzbije, napominje Reuters.

Ako prekrši zabranu, prijeti joj kazna u visini do četiri posto globalnog prometa, rekao je norveški regulator podataka.

Meta je u srijedu podsjetila da korisnicima u EU-u i EEA-u planira ponuditi priliku za dozvolu na obradu podataka i te da će u novembru ponuditi model pretplate kako bi ispoštovala zahtjeve regulatora.

Prijetnja kaznom

“Članovi EDPB-a već sedmicama znaju za taj plan i već smo s njima razgovarali kako bismo došli do zadovoljavajućeg ishoda za sve strane”, rekao je glasnogovornik kompanije.

“Aktuelni razvoj događaja neopravdano zanemaruje taj temeljiti i robusni regulatorni proces”, dodao je.

Od početka augusta Meti u Norveškoj prijeti kazna od milion kruna (84.380 eura) dnevno ako se ogriješi o privatnost korisnika upotrebom njihovih podataka, poput lokacije ili preglednog sadržaja, za oglašavanje, što je uobičajeni poslovni model tehnoloških divova.

Iznos vrijedi do petka i mogao bi ubuduće biti puno veći, prema voditelju međunarodnog odjela Datatilsyneta Tobiasu Judinu.

“Budući da zabrana sada biti trajna, njeno nepoštivanje na nivou EU/EEA predstavljalo bi samo po sebi kršenje GDPR-a, što se kažnjava iznosom u visini do četiri posto globalnog prometa”, rekao je Judin za Reuters.

EU regulira pravo na privatnost Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). Norveška nije članica EU, ali je dio jedinstvenog evropskog tržišta.

Odluka obuhvaća gotovo 250 miliona korisnika Facebooka i Instagrama u Evropi, objavio je Datatilsynet.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada