Američka zvaničnica: Umjetna inteligencija je previše moćna

Potencijalna prijetnja koju predstavlja brzi razvoj umjetne inteligencije znači da zaštitne mjere moraju biti ugrađene u sisteme od početka, kaže direktorica Agencije za cyber sigurnost, Jen Easterly.

Vodeći programeri umjetne inteligencije složili su se da rade s vladama na testiranju novih graničnih modela (EPA)

Direktorica američke Agencije za cyber sigurnost Jen Easterly izjavila je kako je umjetna inteligencija (AI) previše moćna i da se prebrzo razvija.

“Normalizirali smo svijet u kojem tehnološki proizvodi izlaze sa proizvodne linije puni ranjivosti i onda se od potrošača očekuje da zakrpe te ranjivosti. Ne možemo živjeti u takvom svijetu s umjetnom inteligencijom”, rekla je ona, prenosi Glas Amerike (VoA).

Testiranje novih modela

Dodala je da potencijalna prijetnja koju predstavlja brzi razvoj AI-ja znači da zaštitne mjere moraju biti ugrađene u sisteme od samog početka, a ne kasnije.

Ranije ovog mjeseca su se vodeći programeri AI-ja složili da rade s vladama na testiranju novih graničnih modela prije nego što budu pušteni u prodaju kako bi pomogli u upravljanju rizicima tehnologije koja se brzo razvija.

“Mislim da smo uradili onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku da pomognemo da se okupimo s nacijama širom svijeta i tehnološkim kompanijama kako bismo iz tehničke perspektive sagledali kako da izgradimo ove kapacitete što je sigurnije moguće”, kazala je Easterly.

Izvor: Agencije