Velika Britanija potvrdila prvi slučaj novog oblika virusa H1N2

Stručnjaci kažu da u ovoj fazi nije poznato koliko je soj prenosiv i da li će dovesti do drugih slučajeva.

Zdravstveni zvaničnici objavili su da je otkriven slučaj sličan onome koji kruži kod svinja u Velikoj Britaniji (Reuters)

Zdravstveni zvaničnici objavili su da je otkriven prvi ljudski slučaj virusa H1N2 u Velikoj Britaniji, a riječ je o novom obliku.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA) saopćila je da prati kontakte bliske zaraženom, kako bi spriječila dalje širenje virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanske medije.

U ovoj fazi nije poznato koliko je soj prenosiv ili da li će dovesti do drugih slučajeva, ali taj slučaj nije genetski povezan s prethodnim, kojih je u svijetu od 2005. godine kod ljudi registrirano oko 50.

UKHSA je o slučaju obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), a dodaje se da je taj virus sličan onima koji kruže kod svinja u Velikoj Britaniji.

Zdravstvene vlasti povećale nadzor

Zaražena osoba, koja nije identificirana, imala je lakše simptome i oporavila se nakon što je hospitalizirana, ali nije poznato da li je bila u kontaktu sa svinjama, piše The Guardian.

Nije poznato ni kako je došlo do zaraze, a istraga o tome još uvijek traje.

Britanski medij napominje da će svim kontaktima po potrebi biti ponuđeno testiranje i savjetovana eventualna dalja njega ako budu imali simptome ili pozitivan test.

UKHSA također poduzima korake za povećanje nadzora u okviru postojećih programa zdravstvenog sistema, koji uključuju ordinacije opće prakse i bolnice u Sjevernom Yorkshireu.

Izvor: Agencije