Putin: Zapad ne smije imati monopol na AI tehnologiju

Rusija treba napraviti zakonodavne i investicijske promjene kako bi potaknula razvoj umjetne inteligencije, najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je upozorio da se Zapadu ne smije dopustiti da razvije monopol na području umjetne inteligencije (AI), najavivši da će se uskoro objaviti ambicioznija ruska strategija u toj sferi, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države i Kina predvodnici su razvoja AI-ja, tehnologije za koju mnogi naučnici i svjetski čelnici predviđaju da će transformirati svijet i revolucionizirati društvo kao što su to kompjuteri učinili krajem 20. stoljeća.

I Moskva ima ambicije postati AI supersila, ali njezini napori zasad kasne zbog rata u Ukrajini koji je primorao mnoge talentirane naučnike da napuste Rusiju i potaknuo zapadne sankcije koje su zaustavile uvoz visokotehnoloških proizvoda, piše Reuters.

Najava strateških promjena

Govoreći u Moskvi na konferenciji o umjetnoj inteligenciji, uz direktora Sberbanka Germana Grefa, Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI te je upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo omogućiti zapadnim platformama da razviju monopol u AI tehnologijama.

„Kao prvi korak će u vrlo bliskoj budućnosti biti potpisan predsjednički dekret te će se usvojiti nova verzija nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije”, kazao je Putin na konferenciji.

Ta će strategija donijeti značajne promjene, uključujući „ekspanziju fundamentalnih i primijenjenih istraživanja u području generativne umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela”, najavljuje ruski predsjednik.

Rusija treba napraviti zakonodavne i investicijske promjene kako bi potaknula razvoj umjetne inteligencije, zaključio je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada