Proton predstavio šifriranu uslugu spremanja podataka za Mac kompjutere

Proton Drive obećava potpuno šifriranje svih datoteka i foldera, a enkripcija se ne mora ručno aktivirati kao što je to slučaj za Apple iCloud, već se podrazumijeva.

Korisnici usluge dobivaju besplatno jedan gigabajt skladišnog prostora, a početni plan za četiri dolara mjesečno podrazumijeva 200 gigabajta prostora 'u oblaku' (Reuters)

Švicarska kompanija Proton, fokusirana na privatnost, pokrenula je šifriranu uslugu spremanja podataka „u oblaku“ (cloud) za Mac kompjutere nazvanu Proton Drive.

Usluga je predstavljena nedavno da bi se kasnije pojavila na mobilnim aplikacijama i na Windowsu, što znači da korisnici mogu da je sada koriste praktično na svim platformama, prenosi portal TechCrunch.

Fokusirani na zaštitu privatnosti

Proton Drive obećava potpuno šifriranje svih datoteka i foldera, uključujući metapodatke i imena datoteka, a enkripcija se ne mora ručno aktivirati kao što je to slučaj za Apple iCloud, već se podrazumijeva.

Korisnici usluge dobivaju besplatno jedan gigabajt skladišnog prostora, a početni plan za četiri dolara mjesečno podrazumijeva 200 gigabajta prostora „u oblaku“.

Kompanija Proton želi predstaviti alternative proizvodima koje nudi Google i koji su fokusirani na zaštitu privatnosti. Ranije je napravila zaštićenu verziju Gmaila, nazvanu Proton Mail.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada