Previranja i smjene na vrhu OpenAI-ja

Odbor OpenAI-ja smijenio je ranije suosnivača kompanije Sama Altmana sa pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje.

Sam Altman je jedan osnivača OpenAI-ja, koji je predstavio ChatGPT bot i uživa veliki ugled u tehnološkim sektoru (Reuters)

OpenAI je, nakon burnog vikenda, imenovao novog izvršnog direktora, smijenivši suosnivača Sama Altmana, koji je prošle godine privukao pažnju svjetske javnosti ChatGPT-botom, izmijenivši iz temelja tehnološku scenu.

Odbor OpenAI-ja smijenio je prošli petak Altmana sa pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje.

Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati, prenosi Hina.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da Altman nije “uvijek bio iskren u komunikaciji”, otežavši im obnašanje dužnosti.

Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren.

U ponedjeljak je dužnost izvršnog direktora povjerena, također privremeno, nekadašnjem šefu Twitcha Emmettu Shearu.

Altman je jedan osnivača OpenAI-ja, koji je svjetskoj javnosti prije nešto manje od godinu predstavio ChatGPT bot i uživa veliki ugled u tehnološkim sektoru, pa je njegova smjena izazvala val reakcija.

‘Zauvijek promijenio naš svijet’

“On je moj heroj”, rekao je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, i “zauvijek je promijenio naš (…) svijet”.

U ponedjeljak je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella objavio na X-u dolazak Altmana i njegovog kolege Grega Brockmana, koji je nakon Altmanove smjene podnio ostavku, na čelo novog Microsoftovog istraživačkog tima za vještačku inteligenciju.

Mediji su izvijestili da bi Altmanova smjena mogla naškoditi prodaji OpenAI-jevih dionica u vrijednosti 86 milijardi dolara i izazvati nezadovoljstvo dioničara, uključujući Microsoft.

Microsoft je partner OpenAI-ja i to se neće promijeniti, poručio je Nadella u ponedjeljak.

Softverski div u aplikacijama koristi OpenAI tehnologiju.

Izvor: Agencije