Njemačka, Italija i Francuska zajedno će regulisati umjetnu inteligenciju

Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost. 

Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i nauke [Getty Images]

Francuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji umjetne inteligencije (AI), pokazuje zajednički dokument u posjedu Reutersa za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na evropskom nivou.

Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI kompanije u Evropskoj uniji.

Evropska komisija, Evropski parlamenti i Vijeće Evropske unije trenutno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti, piše Hina.

Evropski parlament u junu je predstavio „AI akt” čiji je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istovremeno podržavajući inovativnu snagu AI-ja.

Kontrolisati primjenu AI-a

Njemačko ministarstvo privrede, zaduženo za pregovore s ministarstvom digitalnih pitanja, smatra kako se zakoni i državna kontrola ne bi trebali orijentisati na sam AI, nego na njegovu primjenu.

Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost.

Velka Britanija u novembru je održala svoj prvi skup o toj temi, a Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i nauke.

Izvor: Agencije