Velika Britanija ulaže 345 miliona eura u AI superkompjutere

Finansiranje resursa za istraživanje vještačke inteligencije povećat će se na 345 miliona eura s prethodno najavljenih 115 miliona.

Velika Britanija najavljuje da će dva nova superkompjutera istraživačima omogućiti pristup resursima čiji je kapacitet 30 puta veći u odnosu na kapacitet sadašnjih najvećih britanskih javnih kompjuterskih alata za AI (Reuters)

Velika Britanija će povećati svotu novca potrebnu za finansiranje dva superkompjutera, što će pridonijeti kvaliteti istraživanja čija je svrha učiniti sigurnima napredne modele vještačke inteligencije.

Finansiranje “resursa za istraživanje vještačke inteligencije” povećat će se na 300 miliona funti (345 miliona eura) s prethodno najavljenih 100 miliona funti (115 miliona eura), potvrdili su predstavnici britanske vlade na samitu o sigurnosti vještačke inteligencije čiji je cilj utrti siguran put tehnologiji koja se razvija vrlo brzo, prenosi Hina.

“Frontier AI modeli postaju eksponencijalno moćniji”, napisao je britanski premijer Rishi Sunak na X-u, bivšem Twitteru. “Ova će investicija garantirati da britanski naučni talenti posjeduju alate koji su im prijeko potrebni da bi učinili sigurnima najnaprednije modele vještačke inteligencije.”

Veliki resursi

Velika Britanija kaže da će dva nova superkompjutera, jedan smješten u Cambridgeu, a drugi u Bristolu, istraživačima omogućiti pristup resursima čiji je kapacitet 30 puta veći u odnosu na kapacitet sadašnjih najvećih britanskih javnih kompjuterskih alata za vještačku inteligenciju.

Uređaji, koji će biti pušteni u pogon od ljeta sljedeće godine, koristit će se da bi analizirali napredne AI modele i testirali njihove sigurnosne značajke te za postizanje napretka u istraživanju novih lijekova i čiste energije, objavila je vlada.

Bristolski model “Isambard-AI” imat će 5.000 naprednih AI čipova američke multinacionalne tehnološke kompanije Nvidia Corporation, a drugi model “Dawn” (Cambridge) bit će isporučen kroz partnerstvo s Dellom i britanskim malim i srednjim poduzećima StackHPC te će ga pokretati više od 1.000 Intelovih čipova.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada