TikTok zabranjen u Nepalu

Nepalski zvaničnici su naveli da je na TikToku prisutan sadržaj koji raspiruje vjersku mržnju, nasilje i seksualno zlostavljanje te je doveo do sukoba u realnom životu.

TikTok je zabranjen u Indiji od 2020. godine, a aplikacija izaziva zabrinutost i u SAD-u, Evropskoj uniji i Kanadi (Reuters)

Vlasti Nepala zabranile su korištenje aplikacije TikTok u zemlji zbog toga što, prema njihovom stavu, „narušava društveni sklad i remeti porodične strukture“.

Kako prenosi The Economist, takav potez je uslijedio nakon što je Vlada Nepala naredila kompanijama koje vode globalne platforme društvenih mreža da osnuju lokalne kancelarije u zemlji.

Nepalski zvaničnici su naveli da je na TikToku prisutan sadržaj koji raspiruje vjersku mržnju, nasilje i seksualno zlostavljanje te je doveo do sukoba u realnom životu koji je zahtijevao angažman snaga reda i uvođenje policijskog sata.

Bez komentara matične kompanije

ByteDance, kineska matična kompanija TikToka, nije komentirala ovaj slučaj, ali je ranije takve zabrane nazvala „pogrešnim“.

TikTok je zabranjen u Indiji od 2020. godine, a aplikacija izaziva zabrinutost i u SAD-u, Evropskoj uniji i Kanadi zbog toga što navodno dijeli osjetljive podatke korisnika sa kineskom vladom, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije