Preminuo Frank Borman, jedan od pionira svemirskih misija

Kao komandant Apolla 8, Borman je vodio prvu misiju s ljudskom posadom oko Mjeseca 1968. i otvorio put za slijetanje na Zemljin prirodni satelit nekoliko mjeseci kasnije.

Astronaut Frank Borman bio je pravi američki heroj, rekao je NASA-in čelnik Bill Nelson (AP)

Američki astronaut Frank Borman, koji je predvodio misiju Apollo 8, preminuo je u 95. godini, objavila je američka svemirska agencija NASA.

„Danas se sjećamo jednog od NASA-inih najboljih ljudi. Astronaut Frank Borman bio je pravi američki heroj“, rekao je NASA-in čelnik Bill Nelson.

Kao komandant Apolla 8, Borman je vodio prvu misiju s ljudskom posadom oko Mjeseca 1968. i otvorio put za slijetanje na Zemljin prirodni satelit nekoliko mjeseci kasnije, podsjeća dpa.

Članovi misije Apollo 8 – James Lovell, William Anders i Frank Borman (AP)

Rođen u američkoj saveznoj državi Indiani, Borman je u dobi od 15 godina razvio strast prema avionima, što ga je na kraju odvelo u Zračne snage, a kasnije i u NASA-u.

Brojne nagrade za angažman

Od 1950. nadalje bio je borbeni pilot, a kasnije docent termodinamike na Vojnoj akademiji West Point u državi New York. Godine 1967. bio je član istražnog odbora koji je istraživao požar u svemirskoj letjelici Apollo u kojem su poginula tri astronauta.

Kasnije je imenovan voditeljem programa Apollo i vodio je tim koji je redizajnirao letjelicu Apollo.

Frank Borman (NASA / Reuters)

Nakon umirovljenja iz zračnih snaga 1970. godine, Borman je postao savjetnik za Eastern Airlines prije nego što je tamo obavljao razne visoke dužnosti, uključujući i to da je postao njegov predsjednik. Borman je također služio kao posebni predsjednički ambasador na putovanjima širom Dalekog istoka i Evrope.

Borman je dobio brojne nagrade, uključujući Kongresnu svemirsku medalju časti. Godine 1990. Borman je primljen u Međunarodnu svemirsku kuću slavnih, a 1993. u Kuću slavnih američkih astronauta, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada