CroCube, prvi hrvatski satelit, u orbiti narednog februara

Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanija, dok je sam satelit sastavljen u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

CroCube je nanosatelit u obliku kockice, težak je oko 1,1 kilogram i veličine 10x10x10 centimetara (Pixsell)

Prvi hrvatski satelit, pod nazivom „CroCube“, predstavljen je na Zagrebačkom velesajmu i trebao bi u februaru naredne godine biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom „Falcon 9“.

„Kada promatramo CroCube, prvi hrvatski satelit, ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje“, kazala je Danijela Jović, voditeljica misije CroCube. „Uvjereni smo da će naš primjer lansiranja CroCubea motivirati još više tvrtki i stručnjaka“.

CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram i veličine 10x10x10 centimetara, javila je Hina.

Poslije predstavljanja satelita, kazala je Jović, CroCube ide u Češku na vibracijske testove koji će simulirati uvjete prilikom lansiranja. Nakon toga je predviđeno lansiranje u orbitu.

Dvije kamere i dva radijska odašiljača

Prvi hrvatski satelit imat će dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 kilometara visine. Hrvatsku će moći fotografirati tri puta dnevno otprilike 12 minuta.

CroCube uskoro ide u Češku na vibracijske testove koji će simulirati uvjete prilikom lansiranja (Pixsell)

Tokom misije moći će se na službenoj internet stranici pratiti stanje i kretanje satelita. U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu pločicu s ugraviranim najvećim sponzorima.

CroCube će naposljetku privući Zemljina gravitacija, pa će u potpunosti izgorjeti u atmosferi bez krhotina.

Stručnjaci iz raznih područja i kompanija

Jović je šefica češko-slovačke kompanije „Spacemanic“, koja je pokrenula projekt zajedno s Društvom za edukaciju van okvira (EVO).

Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanija, dok je sama kockica sastavljena u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U projektu je učestvovala i hrvatska kompanija Pulsar Labs, koja je izradila prvi hrvatski CubeSat modul „AstroTron 1000“  koji je dio satelita „CroCube“.

Izvršni direktor Pulsar Labsa Ante Medić kazao je kako je lansiranje CroCubea i prilika za razvoj svemirske industrije u Hrvatskoj, istaknuvši da je riječ o industriji s najvećom dodanom vrijednosti.

Izvor: Agencije