Nobelove nagrade za hemiju dodijeljene trojici naučnika

Nobelova nagrada za hemiju dodjeljena je danas Moungi G. Bawendiu, Louis E. Brus i Alekseju Ekimovu za njihov rad na malim kvantnim tačkama.

Današnju dodjelu Nobelove nagrade najavio je Hans Ellegren, generalni sekretar Švedske Kraljevske akademije nauka (Reuters)

Nobelova nagrada za hemiju dodjeljena je Moungiju Bawendiju, Louisu Brusu i Alekseju Ekimovu za njihov rad na malim kvantnim tačkama, nanočesticama toliko minijaturnim da njihova veličina određuje njihova svojstva, javlja Tanjug.

Dodjelu Nobelove nagrade za hemiju najavio je Hans Ellegren, generalni sekretar Švedske Kraljevske akademije nauka, prenio je Reuters.

Kvantne čestice imaju jedinstvena svojstva i u svakodnevnim uređajima koje koristimo šire svoju svjetlost, npr. sa televizijskih ekrana i iz LED lampi.

Novčana nagrada

“One katalizuju hemijske reakcije i njihova jasna svjetlost može da osvijetli tumorsko tkivo u hirurškoj dijagnostici. Istraživači su prvenstveno koristili kvantne tačke za stvaranje obojene svjetlosti. Oni vjeruju da u budućnosti kvantne tačke mogu doprinijeti razvoju fleksibilne elektronike, minijaturnih senzora, tanjih solarnih ćelija i možda šifrovane kvantne komunikacije”, navodi se objavi Nobelovog komiteta na platformi X (Twitter).

Bawendi je profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT), Brus je profesor emeritus na Univezitetu Columbia, a Ekimov radi za Nanocrystals Technology Inc.

Nobelove nagrade nose novčanu nagradu od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara), a novac se dodjeljuje iz fonda tvorca nagrade, švedskog pronalazača Alfreda Nobela, koji je umro 1896. godine.

Izvor: Agencije