Zbog američkih sankcija nedostupne stranice entitetskih vlasti Republike Srpske

Problemi sa internet konekcijom su rezultat sankcija, potvrdio je Radovan Višković, premijer bh. entiteta Republika Srpska, u izjavi za portal ‘Capital’.

(Arhiva)

Zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država najviše institucije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska su danima virtuelno paralisane, zvanični sajtovi su uglavnom nedostupni i onemogućena je elektronska komunikacija i razmjena pošte, saznaje Capital.

Novinarima tog portala tu je informaciju potvrdio predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković rekavši kako su problemi sa internet konekcijom „rezultat sankcija“.

„Isključili su nas Amerikanci. Iako imamo sve uplaćeno do februara 2025. godine, brutalno smo isključeni zbog sankcija koje je SAD uveo predsjedniku Republike Srpske [Miloradu Dodiku]“, rekao je Višković.

Entitetske vlasti do sada ignorisale problem

Prema njegovim riječima, entitetske vlasti „preduzimaju određene korake kako bi prevazišle ovaj problem“. Najavio je i kako bi „u naredna 2-3 dana sve trebalo da profunkcioniše“.

Portal Capital je u nekoliko navrata pisao o tom problemu, ali ukazuje kako su se entitetske institucije „pravile kao da on ne postoji i ignorisale interesovanje javnosti, odbijajući da se javno oglase“.

Sagovornici do kojih su došli novinari portala nezvanično su potvrdili da ne mogu koristiti službeni email, da se elektronska pošta upućena njima vraća, pa koriste privatnu elektronsku poštu što smatraju veliki bezbjednosnim rizikom.

Izvor: Agencije