Meta predstavlja pretplatu za Instagram i Facebook u Evropi bez reklama

Kompanija je najavila da će korisnicima u Evropi ponuditi plan pretplate za Facebook i Instagram bez reklama, prema propisima Evropske unije.

Mjesečni plan pretplate za korisnike u Evropskoj uniji, Evropskom ekonomskom prostoru i u Švicarskoj koštat će 9,99 eura za online korisnike (Reuters)

Kompanija Meta je najavila da će korisnicima u Evropi ponuditi plan pretplate za Facebook i Instagram bez reklama, prema propisima Evropske unije.

Mjesečni plan pretplate za korisnike u EU, Evropskom ekonomskom prostoru i u Švicarskoj koštat će 9,99 eura za online korisnike, dok će korisnici iOS-a i Androida morati mjesečno izdvojiti 12,99 eura, prenosi Hina.

Propisi EU-a prijete ograničenjem mogućnosti Mete da personalizira reklame za korisnike bez njihovog pristanka i mogli bi naštetiti njenom glavnom izvoru prihoda.

Najpopularnija svjetska mreža društvenih medija pod pritiskom je antimonopolskog zakonodavstva u EU.

U julu je vlasnik Mete Mark Zuckerberg izgubio bitku zbog njemačke odredbe o ograničenju podataka.

 

Tada je najviši evropski sud podržao njemačko antitrustovsko nadzorno tijelo i njegovu ovlast po kojoj i ono može istraživati povrede privatnosti.

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korištenja mreže uz oglase i njeno korištenje bez oglasa uz pretplatu, što bi korisnike moglo potaknuti da se odluče za prvu opciju te tako pomoći Meti da prihvati propise a da pri tome ne mijenja poslovanje s reklamama i oglasima.

Ranije ove godine Metu je kaznila irska Komisija za zaštitu podataka sa 390 miliona eura.

Zuckerberg je upozoren da ne može koristiti “ugovor” kao pravnu osnovu za slanje reklama korisnicima na odnovu njihove online aktivnosti.

Kompanija je kasnije objavila da od korisnika u EU planira zatražiti pristanak prije nego što kompanijama omogući ciljano oglašavanje, da bi se zadovoljili razvojni regulatorni zahtjevi u regiji.

Izvor: Agencije