Microsoft se žali na ‘nepravedne taktike’ koje koristi Google

Američko Ministarstvo pravde optužuje Alphabet da je zloupotrijebio dominaciju svog pretraživača Google da uguši konkurenciju i inovacije na račun potrošača.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella svjedočio je na sudu u Washingtonu tokom procesa za monopol protiv Alphabeta, matične kompanije Googlea (Reuters)

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella tvrdi da su nepravedne taktike koje koristi Google dovele do njegove dominacije kao pretraživača, uz napomenu da su to taktike koje su zauzvrat osujetile konkurentski program – Bing.

Nadella je to rekao tokom svjedočenja na sudu u Washingtonu tokom procesa za monopol protiv Alphabeta, matične kompanije Googlea.

Američko Ministarstvo pravde navodi da je Google zloupotrijebio dominaciju svog sveprisutnog pretraživača da uguši konkurenciju i inovacije na račun potrošača, što su optužbe koje odražavaju sličan slučaj pokrenut protiv Microsofta kasnih 1990-ih, prenosi AP.

Nadella smatra da je dominacija Googlea posljedica sporazuma koji su ga učinili podrazumijevanim pretraživačem na pametnim telefonima i kompjuterima, kao i da korisnici u osnovi nemaju mnogo izbora u prelasku sa podrazumijevanih pretraživača.

„Mi smo jedna od alternativa, ali nismo podrazumijevani“, rekao je.

I Microsoft bio pod sličnim optužbama

Antimonopolska tužba protiv Googlea fokusirana je na ugovore koje je kompanija sklopila sa Appleom i drugim proizvođačima uređaja da koriste Alphabetov pretraživač.

Tokom 1990-ih, Microsoft se suočio sa optužbama da je postavio svoj Windows softver na način da je blokirao aplikacije koje su napravile druge tehnološke kompanije, baš kao što se Google sada suočava sa optužbama da izdvaja milijarde dolara svake godine da bi zaključao svoj pretraživač kao mjesto za pronalaženje online informacija.

U vrijeme kada je Microsoft počeo svoju borbu da razvije svoj pretraživač, Google je već postao sinonim za pretraživanje informacija na internetu.

Kompanija Microsoft je uložila milijarde dolara pokušavajući da postavi ozbiljan izazov Googleu sa pretraživačem Bing i, u jednom trenutku, čak je pokušala da kupi Yahoo! za više od 40 milijardi dolara u ponudi koja je odbijena.

Izvor: Agencije